Nieuws

Betere onderwijskansen in doorlopende leerlijnen Groene Lyceum

Het groene lyceum, een doorlopend leertraject op groen vmbo en mbo, bestaat tien jaar. In zes jaar tijd halen leerlingen een vmbo- en mbo-diploma. Ze stromen daarna - vaker dan gemiddeld - door naar hbo. Vakblad Didactief wijdt een special aan het onderwijsconcept.

In 2007 begon Terra in Winsum met het Groene Lyceum voor kinderen met een hoge cito-score maar die ook met hun handen willen werken. In zes jaar tijd doorlopen die leerlingen in een versneld onderwijstraject waarin ze zowel vmbo en mbo-4 diploma halen. Naast algemene vakken op havo-niveau krijgen ze ook beroepsgerichte vakken op mbo-niveau. Het traject biedt mogelijkheden voor verdieping, verbreding en versnelling.

Behoefte

'We willen zorgen dat leerlingen het beste in zichzelf ontplooien', zegt Astrid Brendensen, voorzitter CvB van Onderwijsgroep Noord, in het voorwoord van de Didactief Special '10 jaar Groen Lyceum'. van Onderwijsgroep Noord: 'Het Groene Lyceum is onderwijs dat is ontstaan vanuit een behoefte die we bij leerlingen constateerden.'

In de special komen diverse leerlingen, docenten en betrokkenen aan het woord, zoals Koen Molenaar die in het vijfde jaar zit bij AOC Oost in Doetinchem. Hij wil na het Groene Lyceum een hbo-opleiding tuinontwerp volgen. Of Dennis van der Meer die in de derde zit van Melanchton in Bleiswijk. Hij hoopt na diplomering een technische hbo-opleiding te kunnen volgen, iets in de ict.

Uitvoering

Het Groene Lyceum wordt nu uitgevoerd op zes onderwijsinstellingen. Terra heeft het grootste aantal leerlingen in dit traject (626) op 6 locaties. AOC Oost voert het op 2 locaties uit: Doetinchem en Almelo. Andere instellingen zijn Groenhorst (Almere), Lentiz (Naaldwijk), Melanchton (Bleiswijk) en Groene Welle (Zwolle).

Lesgeven aan het Groene Lyceum vraagt een andere aanpak, weet Jan Harbers, die projectleider is bij Terra. De leerlingen zijn anders. Docenten hebben een helikopterview nodig, ze moeten over de grenzen van hun eigen vak kunnen kijken. Tom Banning en Tom Ensing, twee oud-leerlingen uit Doetinchem en Winsum, blikken terug op de opleiding. Ze hebben er geen spijt van. Nu volgen ze een hbo-opleiding.

Doorstroom

Uit onderzoek van Harm Biemans van de Wageningse leerstoelgroep Educatie- en competentiestudies blijkt dat de leerlingen in het Groen Lyceum sneller een diploma halen en vaker doorstromen naar het hbo dan reguliere mbo-leerlingen (67,9% versus 37,3%). Met doorlopend leerlijnen kun je betere onderwijskansen bieden aan leerlingen is een conclusie.

(Bron foto: Thinkstock)