Betere opbrengsten met biostimulanten
De belangstelling voor biostimulanten groeit. Wat biostimulanten precies zijn is wat lastig te omschrijven. Zo zijn er middelen op basis van zeewierextracten, organische zuren of en plantengroeibevorderende microorganismen. Ze kunnen de groei van planten bevorderen, maar ze kunnen ook een bemestende werking hebben, het bodemleven stimuleren of een onderdrukkende werking op schadelijke bodemorganismen.
Onderzoek
Een exacte definitie is lastig, zegt onderzoeker Aad Termorshuizen in het artikel 'Biostimulanten: een overzicht'. In het artikel gaat hij in op de veelheid aan soorten biostimulanten. Termorshuizen maakt duidelijk dat er al honderden producten zijn. Wereldwijd gaat het om duizenden producten. Leveranciers van die middelen zeggen dat groei van gewassen bevorderd wordt, maar het is vaak wat lastig aan te tonen. Onderzoeken leiden meestal niet direct tot jubelende resultaten, zegt lector Gera van Os van Aeres Hogeschool.
Bedrijfsvoering
Toch zijn steeds meer telers overtuigd van het effect van biostimulanten, zoals teeeltbedrijf AC Hartman in Sexbierum. Dat bedrijf heeft in totaal 60 ha onder glas, verspreid over zeven locaties. Vier daarvan zijn biologisch ingericht, de andere drie gangbaar. De teelt omvat tomaten, paprika’s, aubergines, komkommers, zoete pepers en puntpaprika's. In vakblad Onder Glas maakt teeltverantwoordelijke Richard Jonkman duidelijk dat biostimulanten een belangrijke plaats nemen in de bedrijfsvoering.
Het bedrijf zet volop in op 'bodemmanagement', zo is te lezen in het artikel 'Actief grondmanagement en juiste balans in de grond, daar draait het om'. De biostimulanten zorgen voor vergroten van plantweerbaarheid, opnameverbetering, structuurverbetering.
Minder Pythium
In de biologische kassen wordt nog meer gedaan. Zo wordt er in de kas gewerkt met 'covercrops'. Dat zijn dekgewassen die de bodem in balans houden. En vlinderbloemigen als covercrop binden bovendien stikstof. 'Die covercrops zijn onderdeel van onze bemestingsstrategie', zegt Jonkman.'Zij zorgen voor een actievere grond'.
In het gangbare gedeelte van het bedrijf worden ook meer biologische concepten toegepast. Zo wordt er in de komkommerteelt een biostimulant gebruikt. Daarnaast gebruikt Jonkman een organisch substraat. Het substraat en de biostimulant lijken elkaar te versterken. Jonkman zegt nauwelijks nog last van Pythium te hebben. Hij ziet dat de planten minder gevoelig zijn voor schimmels en bacteriën. Bovendien ligt de productie 3,5% hoger.
Grondmanagement
Maar Jonkman maakt duidelijk dat je voor een goed effect meer moet doen. Hij heeft het over grondmanagement. Je moet de bodem voeden met organische mest. Daarmee voed je ook een deel van het bodemleven en dat zorgt voor een kettingreactie. 'Als teler moet je die motor aan de gang weten te houden.'
Ook Noud Steegh van kwekerij Grenspaal in Wellerlooi heeft goede ervaringen met biostimulanten. Op dat bedrijf worden tomaten geteeld: 4 ha onbelicht en 4 ha belicht. Na toepassing van de biostimulanten was de productie wel 11% hoger. Bovendien blijkt er veel minder Botrytis op te treden.
(Bron foto: Pixabay)