Nieuws

Bevorder gezondheid met plantaardige voeding

'Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid.' Dit vormt volgens de Gezondheidsraad de kern van het advies Richtlijnen goede voeding 2015.

Tot de kern van Richtlijnen goede voeding 2015 behoort ook het advies om de consumptie van suikerhoudende dranken te verminderen. 'Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water'.

Chronische ziekten

De adviezen (de vorige richtlijnen dateren van 2006 en 1986) dienen onder meer als steun voor de overheid bij het ontwikkelen van beleid. De richtlijnen zijn getoetst aan de huidige stand van wetenschap, aldus de Gezondheidsraad. Voor het meest recente advies zijn 29 achtergronddocumenten geïntegreerd over het verband tussen voedingsstoffen, -middelen en -patronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten. Zie ook het artikel Accent Richtlijnen Goede Voeding op ziekten over de totstandkoming van de richtlijnen.

Betreffende ziekten: in het nieuwste rapport is te lezen dat de commissie, belast met het opstellen van het document, zich heeft gericht op de relatie tussen voeding en de top tien van ziekten, gemeten naar sterfte, verloren levensjaren en ziektelast. 'Het gaat om coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, diabetes mellitus type 2, chronisch obstructieve longziekten (COPD), borstkanker, darmkanker, longkanker, dementie en cognitieve achteruitgang, en depressie'.

Concreet

Zo wordt alcohol in verband gebracht met hartfalen en dementie en wordt gesteld dat de consumptie van fruit samenhangt met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker. In het rapport is te lezen over alle verbanden. In de samenvatting staat welke producten, algemeen genomen, worden aangeraden in welke hoeveelheden en welke producten men beter kan vermijden of beperken. Zo wordt het wekelijks eten van peulvruchten aangeraden, mag de inname van fruit wel worden verhoogd en wordt het eten van 15 gram noten (ongezouten) per dag geadviseerd.

Ook het artikel Meer thee, minder vlees: dit kun je nu beter wel en niet eten geeft een overzichtelijke samenvatting van de adviezen: we zouden 'mediterraner' moeten eten. En het Voedingscentrum werkt op basis van de richtlijnen aan een nieuwe Schijf van Vijf: Richtlijnen Gezondheidsraad belangrijk fundament nieuwe Schijf van Vijf.

(Bron foto: Pixabay)