Nieuws

Biestmanagement bij varkens

Biest of colostrum, de eerste melk zit vol met eiwitten, vetten en afweerstoffen. Voor biggen is die biest essentieel. Maar wat doe je als een zeug te weinig biest geeft?

Een big heeft biest en melk hard nodig. Het is een bron van energie die de big nodig heeft voor onderhoud, fysieke activiteit, warmteproductie en groei. Direct na de geboorte heeft een big maar weinig energie. Die hoeveelheid is zelfs onvoldoende om de eerste levensdag door te komen.

Biest of colostrum is rijk aan energie, antistoffen, afweercellen en groeifactoren. Een big heeft die nodig voor een goede afweer en de ontwikkeling van het maag-darmstelsel. De eerste weken na de geboorte zijn biggen volledig afhankelijk van biest en melk. Maar zeugen produceren soms niet voldoende biest en melk, schrijft vakblad Management&Techniek in het artikel 'Wat met te weinig colostrum en melk?'.

Biestproductie

Zo produceert een zeug na de geboorte per dag een hoeveelheid biest die varieert van 0,85 tot 5,3 kilo. Het gemiddelde ligt ergens tussen de 3 en 4 kilo. Voor een goede groei zou een big zo'n 250 gram biest nodig hebben. Zou een zeug 4 kilo biest produceren, dan is dat genoeg voor 16 biggen. Slechts 45 tot 63% van de zeugen produceert voldoende biest, meldt het vakblad. En bij 72% van de biggen, die in de eerste vier dagen na geboorte sterven, blijkt dat ze geen biest opgenomen hebben.

Kunstmelk

Biest is dus essentieel. Maar wat doe je als een zeug te weinig biest produceert? Het vakblad beschrijft twee strategieën. De eerste strategie is gericht op de biggen. Je kunt ze bij pleegzeugen zeggen, bijvoeren met kunstmelk of na 3 tot 7 dagen verspenen en in speciale couveuses plaatsen, de zogenaamde rescue decks of piggy savers.

Vitaliteit

De tweede strategie is gericht op de zeugen. Je kunt zorgen dat ze meer biest en melk produceren. Als je gezonde en vitale biggen hebt, masseren die de uiers beter waardoor de melkproductie wordt gestimuleerd. Je kunt de vitaliteit van biggen verbeteren door te zorgen voor een vlotte worp. Het artikel Biest, een cruciaal samenspel tussen zeug en big' noemt acht basisprincipes voor geboortehulp. Natuurlijk kun je met voerstrategie van de zeugen de melkproductie ook beïnvloeden.

(Bron foto: Thinkstock)