Nieuws

Biestpoeder voor geitenlammeren

Samenvatting
  • Onderwerp
    Koebiestpoeder Voor Geitenlammeren
  • Interessant voor
    Geitenhouder
Bekijk de bronnen
Biest van eigen moeder is doorgaans het beste voor een geitenlam. Maar met die biest kun je ook ziektekiemen doorgeven. Om lammeren ziektevrij op te fokken, kun je ook kiezen voor biestpoeder van koebiest.

Biest, de eerste dikke melk die een koe of geit direct na het afkalven of lammeren geeft, is rijk aan vitaminen en bevat antistoffen. Jonge dieren kun je het beste biest van eigen moeder geven. Voor geitenlammeren is biest van eigen moeder het summum, schrijft vakblad Geitenhouderij in een artikel, maar er zitten ook risico's aan. Je kunt ook besmettingen doorgeven met cryptosporidium, coli-bacteriën of het virus dat CAE (caprine arthritis encefalitis) veroorzaakt.

Koebiest

Om lammeren ziektevrij op te fokken, kun je ook kiezen voor kiebiest. Die biest bevat weliswaar geen geitantilichamen, maar koebiest zorgt wel dat lammeren sneller een afweermechanisme opbouwen. Bovendien blijkt uit onderzoek dan koe-antilichamen generiek werken, ze werken ook tegen ziektekiemen in het geitenlam. De eiwitten lactoferrine, lactoperoxidase en lysozymen helpen de darmgezondheid op peil te houden. Die darmgezondheid draagt ook bij aan de opbouw van het afweermechanisme.

Het artikel gaat in op biestvervangers op basis van biestpoeder dat van koebiest is gemaakt. De bedrijven die deze producten leveren, zamelen biest in van Nederlandse melkveebedrijven. Ze maken de biest vrijf van ziektesporen en drogen het in tot poeder. Voor een zo hoog mogelijk gehalte aan antistoffen wordt vooral eerstemelks biest ingezameld.

Biestverstrekking

Voor de biestverstrekking aan lameren gelden de 4 V’s: vlug, vaak, vers en veel. Een lam zou binnen 18 uur een volume van 15% van het eigen lichaamsgewicht over drie voedingen moeten krijgen. Voor een klein lam zou je de biest op basis van de biestpoeder wat dikker kunnen maken. Omdat geitenlammeren minder goed drinken van iets wat niet van de moeder is, kun je die biest het best verstrekken via een sonde.

(Bron foto: Shutterstock)

Bronnen

(4)