Nieuws

Big data uit planten bieden perspectieven

Phenomics is een nieuw vakgebied waarin verschillende expertisevelden samenwerken. Met hulp van nieuwe technieken en apparatuur worden metingen aan planten uitgevoerd die veel gegevens opleveren. Deze big data bieden veel perspectieven.

Vijftien onderzoeksgroepen van Wageningen UR werken samen om plantgedrag en productkwaliteit beter te meten, begrijpen en voorspellen. Het vakgebied heet phenomics. Vakblad Onder Glas besteedt er aandacht aan in het artikel 'Naar een volledig begrip van plantgedrag en productkwaliteit'. Phenomics maakt gebruik van innovatieve technieken en sensoren. Zo kun je productiekwaliteit, teelt- en veredelingsprocessen beter beheersen. Bij potplanten bijvoorbeeld, kun je verschillen in groei verklaren aan de hand van de ontwikkeling van de wortels. Met röntgenapparatuur kun je op basis van het wortelstelsel bepalen hoe een gewas zich ontwikkelt, zodat je eerder zou kunnen sorteren.

Metingen

De verschillende expertisevelden ontwikkelen nieuwe apparatuur die van alles kunnen meten aan de plant: genetische mogelijkheden, genexpressie, stofwisseling, of groei van plant, bloem of vrucht. Die metingen leveren veel gegevens op, de big data. De Marvin bijvoorbeeld, een scanner met meerdere camera's, bouwt binnen 50 milliseconden 3D-beelden op van een plant en kan aan de hand van die beelden de plant beoordelen. Je kunt er planten mee sorteren. Met röntgentechnieken kun je in de plant kijken: je kunt dichtheidsverschillen meten of de groei van wortels.

Mogelijkheden

Rick van de Zedde van Wageningen UR ziet veel mogelijkheden voor deze nieuwe technieken. Met het programma Quality Phenomcs is een demonstratierobot ontwikkelt die de kwaliteitsinspecteur kan ondersteunen om een partij groenten op waarde te schatten. Van de Zedde hoopt dat het bedrijfsleven inspringt op de mogelijkheden. Wageningen UR heeft de informatie van de vijftien onderzoeksgroepen gebundeld op een webpagina over Phenomic research.

(Bron foto: Pixabay)