Nieuws

Biggen met bloedarmoede

90 % van de varkenshouders geeft biggen een ijzerinjectie om bloedarmoede te voorkomen. Maar doen ze het wel goed? Bij Vlaamse bedrijven wordt nog steeds bloedarmoede aangetroffen.

Naar schatting 90 % van de varkenshouders geeft een ijzerinjectie op een leeftijd van 3 tot 5 dagen. Biggen hebben dat nodig. IJzer vormt een essentieel bestanddeel van het eiwit hemoglobine in de rode bloedcellen. Het zorgt voor zuurstoftransport. bovendien zorgt ijzer ook voor gewichtsaanzet.

Bij de geboorte krijgen biggen, die zo'n 1,2 kilo wegen, 50 mg ijzer mee. Via zeugenmelk, dat maar weinig ijzer bevat, nemen ze dagelijks nog 1 mg ijzer op. Biggen van varkens in het wild nemen daarnaast ook nog ijzer op door wroeten in de grond, maar bij biggen in de stal gebeurt dat niet.

IJzertoediening

Na een speenperiode van drie weken kan een big over 71 mg ijzer beschikken. Omdat voor 1 kilo gewichtsaanzet 67 mg ijzer nodig is, zou dat genoeg zijn voor 1,06 kilo groei. In de praktijk is dat niet voldoende, zo legt vakblad Management&Techninek uit in het artikel 'Is bloedarmoede bij biggen een onderschat probleem?'. Een big die na 3 weken een gewicht van 6 kilo heeft, zou 320 mg ijzer nodig hebben. Daarom geven varkenshouders ijzer. Meestal gebeurt dat door een toediening van 200 mg tussen dag 3 en dag 5. Het kan ook via drinkwater, of poeder in wroetbakjes.

Juiste dosering

Het is belangrijk dat biggen de juiste dosering krijgen. Bij een te hoge ijzergift raakt de opslagcapaciteit van de big verzadigd. Er ontstaan vrije radicalen die weefselschade kunnen veroorzaken. Bovendien maakt ijzervergiftiging de biggen vatbaarder voor infecties. Is er te weinig ijzer, dan ontstaat er een tekort aan rode bloedcellen. Die biggen laten bloedarmoede zien.

Hoe weet je nu of je het goed doet? Er is een apparaat dat de hemoglobineconcentratie kan meten. Uit een praktijkonderzoek op 19 Vlaamse bedrijven blijkt dat bij biggen rond speenleeftijd nog regelmatig bloedarmoede aangetroffen wordt. Er zijn verschillen tussen bedrijven. En biggen die afkomstig zijn van oudere zeugen hebben meer risico op bloedarmoede. De snelst groeiende grote biggen, die meer ijzer nodig hebben, laten het laagste hemoglobinegehalte zien.

(Bron foto: Pixabay)