Nieuws

Bijen, bijenhotels en 240 plantensoorten

Een nieuw boek over bijenhotels toont mensen hoe ze bijen kunnen helpen. Een ander boek gaat uitgebreid in op de relaties tussen planten en honingbijen. Beide boeken zijn gratis te downloaden.

Bestrijdingsmiddelen, minder natuurlijke weilanden en strakke maairegimes bedreigen bijen en wespen in hun bestaan. In de Nederlandse natuur is ongeveer 80 procent van de plantensoorten afhankelijk van bestuiving door insecten. Ook de fruitteelt kan niet zonder deze bestuivers. Twee nieuwe uitgaven belichten deze onmisbare insecten.

Bijenhotel

Steeds meer mensen willen helpen om bijen en wespen te redden, en bouwen zogenaamde ‘bijenhotels’. Wilde bijendeskundige Pieter van Breugel vertelt in zijn onlangs verschenen boek ‘Gasten van bijenhotels’ hoe deze het beste gebouwd kunnen worden. Het boek geeft veel informatie over de leefwijze van bijen en wespen en de vereisten voor het ideale bijenhotel. Er zijn veel goedbedoelde pogingen, van zelfbouw tot commerciële kant-en-klaar hotels die geen zoden aan de dijk zetten. Soms werken ze zelfs averechts omdat de vleugeltjes beschadigd raken.
Verder worden de verschillende soorten in Nederland uitgebreid besproken in aparte hoofdstukken, van wormkruidbij tot graafwesp. Ook bedreigingen en concurrenten komen aan bod onder de noemer: ‘Inwoners, meelifters, lastpakken, dieven en vogels’. En er is een hoofdstuk over spinnen. Het boek telt 485 bladzijden en is voorzien van vele kleurenfoto’s, zodat de lezer de verschillende soorten bijen en wespen kan leren onderscheiden.

Bestuiving

Voor wie meer wil weten over de relaties tussen plantensoorten en bijen, is tegelijkertijd een ander boek verschenen. ‘Bijenplanten, nectar en stuifmeel voor honingbijen’ van imker Arjan Neve en botanicus Raymond van der Ham telt 500 pagina’s. Het boek gaat in op de bestuiving door bijen. Deze is bij elke plantensoort net iets anders, door verschillen in bijvoorbeeld bloembouw, nectargehalte en pollenstructuur. De auteurs beschrijven de relaties tussen 240 plantensoorten en honingbijen. Daarbij laten ze wilde bijen evenmin uit beeld. Naast foto’s, is het boek voorzien van pentekeningen en een uitgebreide index.

Beide uitgaven zijn uitgegeven en gefinancierd door Naturalis. In digitale versie zijn ze gratis te downloaden via ‘downloads’ rechts naast dit bericht en vanaf de website www.bestuivers.nl. Voor mensen die de naslagwerken er liever letterlijk op naslaan, zijn de boeken in gedrukte versie te koop.


(Bron foto: Thinkstock)