Nieuws

Bijen in de startblokken

Zo gauw het weer het toelaat en nectar en stuifmeel beschikbaar is in het vroege voorjaar, zet een bijenvolk alles op alles om bijen op te kweken. Het tijdschrift Bijenhouden beschrijft de ontwikkeling van een bijenvolk. Een tweede artikel besteedt aandacht aan propolis, een door bijen geproduceerde stof.

Vanaf 21 december, wanneer de dagen gaan lengen, gaat bij bijen de knop om en willen ze alle krachten aanwenden om bijen op te kweken. Maar de winterse kou legt nog beperkingen op. Zo gauw in het vroege voorjaar het weer het toelaat en nectar en stuifmeel beschikbaar komt, zet een volk alles op alles om zoveel mogelijk bijen te produceren.

Bijenexpert Mari van Iersel besteedt in het artikel 'Het bijenvolk in het vroege voorjaar' in het tijdschrift 'Bijenhouden' aandacht aan de groei en ontwikkeling van bijenvolken. Wat heeft een volk nodig om te groeien? Waarom gaat een volk zwermen?

Zwermen

Uit het artikel blijkt dat de oude koningin in een kast met een aantal werksters het volk verlaat, zodat de jonge koningin de ruimte krijgt een nieuw volk op te bouwen. Vaak verhongert zo'n voorzwerm na een paar dagen. Je kunt zo'n voorzwerm voorkomen door de oude koningin dood te knijpen, maar is dat handig? Die werkwijze sluit wel aan bij de natuur van de bijen en ze biedt het volk de
kans alle krachten in te zetten voor het binnenhalen van de zomerdracht.

Propolis

Een tweede artikel in hetzelfde vakblad gaat in op de gebruiksmogelijkheden van propolis, een lijmachtige stof die bijen maken van plantensappen en hars. Met die stof kunnen ze bijenwas verstevigen zodat ze raten kunnen bouwen. En de bijen gebruiken de stof voor meer doelen: om de kast van binnen glad te maken, broedcellen te desinfecteren of om kieren en gaten in de kast te dichten.

Medische toepassing

De stof kun je ook oogsten. In de volksgeneeskunde wordt een geneeskrachtige waarde toegekend aan propolis. Er zijn verschillende medische toepassingen bekend, maar helaas zijn er ook mensen die allergisch zijn voor de stof. Naar schatting zou 1 op de 2000 personen allergisch kunnen reageren wanneer ze met die stof in aanraking komen.

Naast de medische toepassingen zijn er meer mogelijkheden. Er zijn recepten met propolis in de hoofdrol: als wondpasta voor boomverzorging, opgelost in spiritus of met bijtende soda voor behandeling van imkermateriaal, in boenwas, houtcoating of beits.

(Bron foto: Pixabay)