Bio-diversi-WAT?! Een lespakket over biodiversiteit voor groep 6, 7 en 8
Interessant voor
leerkrachten in het basisonderwijs
In het lesprogramma maken leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 door middel van interactieve werkbladen groepsgewijs kennis met acht bedreigde diersoorten zoals de axolotl, de reuzenpanda en het zeepaardje. Aan de hand van deze diersoorten doen kinderen kennis op over biodiversiteit. Naast kennis is er ook aandacht voor gevoelens over de achteruitgang van de biodiversiteit, kritisch denken en in actie komen. Hiermee kunnen kinderen een mening kunnen vormen over de besproken onderwerpen en daadwerkelijk in actie komen voor de verbetering van de biodiversiteit.
Onderzoek naar biodiversiteitseducatie
Het lesprogramma is ontwikkeld in het driejarig onderzoeksproject “Dierentuineducatie als methode om kinderen te leren over biodiversiteit” uitgevoerd door Wageningen University ondersteund door stichting Zabawas en Ouwehands Zoo Foundation en bestaat uit een docentenhandleiding, werkbladen en filmpjes en kan zowel met als zonder dierentuinbezoek gebruikt worden.
Het lesprogramma
Tijdens het symposium “Bio-diversi-WAT” op 22 mei 2022 is het lesmateriaal gepresenteerd en overhandigd aan de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en Natuur- en milieueducatiecentra. De dierentuinen en NME-centra die lid zijn van deze organisaties kunnen het lesmateriaal in hun eigen context aanbieden en aanpassen. Daarnaast is het materiaal hier beschikbaar.