Nieuws

Biobased bouwmaterialen voor duurzame toekomst

Plaster dirty hand with hemp for plasterboard, LUNAMARINA via iStock
Bron foto: LUNAMARINA (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    bouw- en isolatiematerialen, subsidie
  • Interessant voor
    ondernemers, adviseurs, huiseigenaren
Bekijk de bronnen
Biobased bouwen is van groot belang voor een duurzame toekomst. Daarnaast blijkt het gebruik van biobased bouw-materialen in huizen gezonder te zijn en meer comfort te bieden, schrijft Stichting Agrodome op haar website. Begin 2024 is er een nieuwe subsidieregeling gestart die het gebruik van biobased bouwmateriaal verder stimuleert.

Biobased (isolatie)materialen bestaan uit duurzaam geproduceerde materialen die hergroeibaar zijn zoals vlas, hout, en (vezel)hennep. Stichting Agrodome geeft op haar website allerhande advies en verschillende argumenten die pleiten voor inzet van biobased (isolatie)materiaal.

Subsidie beschikbaar

Omdat biobased bouwmaterialen duurder zijn dan minder duurzame materialen, zijn er verschillende subsidies beschikbaar gesteld om het gebruik te bevorderen:

  • Sinds 2017 is er een Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor verduurzaming van woningen.
  • Sinds 2024 is er een nieuwe subsidie, de Biobased Bonus. Het Biobased Bonus-bedrag is een bedrag per vierkante meter en komt bovenop het huidige ISDE. Het kan daarbij gaan om een bedrag tussen de 1,50 euro en 6,00 euro per vierkante meter extra, afhankelijk van de toepassing van de isolatie.

Er zijn al veel (potentiële) bouwmaterialen op de markt met ieder zijn eigen eigenschappen en toepassingen.

  • De in 2023 verschenen Wiki vezelhennepteelt brengt biobased bouwmaterialen steeds meer onder de aandacht.
  • Er is een catwalk georganiseerd waarin de biobased bouwmaterialen getoond zijn aan medewerkers in de Nederlandse bouwindustrie.
  • Het project Biobased Innovations Garden loopt sinds 2014 en is ontwikkelt door Delphy en Rusthoeve. Het project is een van de koplopers in het produceren en introduceren in de bouwindustrie van potentiële biobased gewassen.
  • Gelinkt aan dit project is op verschillende proefvelden van Agroproeftuin de Peel door het land heen onderzoek gedaan naar hoe verschillende gewassen groeien op droge zandgronden. Er is niet alleen geëxperimenteerd met de productie van bouwmaterialen, ook voeding, geneesmiddelen en voedingssupplementen zijn onderzocht.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
Biobased bouwmaterialen op de catwalk

Bron: Trea Hermans

Wageningen University & Research heeft onderzoeksvelden voor de productie van ‘nieuwe’ gewassen in Nederland via het project Open teelten Vredepeel op Proefboerderij Wijnandsrade in Vredepeel. Hier worden gewassen gekweekt die bestand zijn tegen drogere gronden.