Biofilm verwijderen met ultrasoon geluid
Een biofilm is een hardnekkige laag van micro-organismen die omgeven is door slijm dat door hen zelf geproduceerd is. Die slijmlaag beschermt de bacteriën tegen bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen en antibiotica. Daarom is die laag zo lastig te verwijderen. Een dikke laag kan er voor zorgen dat leidingen verstopt raken. Drinknippels in de stal kunnen gaan lekken waardoor je natte stalvloeren krijgt. De biofilm kan bovendien een reservoir zijn voor ziekteverwekkers als Salmonella of Escherichia coli. Veehouders proberen daarom biofilmgerelateerde bacteriën te verwijderen, maar dat is lastig.
Ultrasone trillingen
Vakblad Management&Techniek maakt in het artikel 'Biofilm efficiënt en duurzaam verwijderen' melding van een nieuw elektronisch systeem dat in november 2016 in Hannover op de veehouderijbeurs EuroTier gepresenteerd werd. Dit systeem veroorzaakt trillingen in de leidingen in een frequentie van niet hoorbaar, ultrasoon geluid. De celwanden van aanwezige bacteriën scheuren door die trillingen. Bovendien wordt ook de werking van enzymen geblokkeerd, waardoor bacteriën de celwanden niet kunnen opbouwen. Zo kun je de leidingen reinigen. De ontwikkelaar zegt dat alle soorten vervuiling uit leidingen weggehaald worden: organisch en biomateriaal, kalkaanslag en bacteriën. En omdat alle bacteriën worden gedood, vindt geen herkolonisatie plaats, schrijft het vakblad.
Spectaculair
Pluimveehouder Kris Coppen is overtuigd van de werking. Hij stond er aanvankelijk sceptisch tegenover. Hij had al zoveel geprobeerd. De leidingen en drinknippels in zijn stallen slibden constant dicht. Het ultrasone systeem liet na een half jaar spectaculaire verbeteringen zien. De druk van E. coli op zijn pluimveebedrijf daalde sterk en de ziekte ORT (Ornithobacterium rhinotracheale) kreeg hij na acht jaar onder controle.
(Bron foto: Thinkstock)