Nieuws

Biologisch afbreekbare plantenpotten

De eerste biologisch afbreekbare plantenpotten gemaakt van reststoffen uit de agrarische sector. Boomkwekers en tuincentra hebben al belangstelling.

Nederlandse plantentelers gebruiken jaarlijks 3 miljard bloempotten. Voor de productie van die bloempotten die eenmalig gebruikt worden is 30.000 ton polypropyleen (PP). Deze grondstof bestaat bijna helemaal uit gerecycled materiaal, en kan ook hergebruikt worden, maar is biologisch niet afbreekbaar.

Restproducten

Samenwerkende pottenproducten en onderzoekers van Wageningen UR (Food & Biobased Research, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving) hebben biologisch afbreekbare plantenpotten ontwikkeld van polymelkzuur (PLA), een polyester dat gemaakt kan worden uit afval van de aardappelzetmeelindustrie, of uit andere restproducten uit de agrarische sector.

Met de bioplastics kunnen potten worden gemaakt die voldoen aan de kwaliteits- en bedrijfseconomische eisen. De potten hebben geen invloed op de plantengroei of werkwijze. Toch is de productie van de potten van bioplastic lastiger dan de producenten dachten. Omdat je de grondstof niet zo heet kunt maken als oliehoudende plastics, moesten ze nieuwe spuitgiettechnieken ontwikkelen.

Meer informatie is te vinden in bijgaande publicaties.


(Bron foto: Pixabay)