Nieuws

Biologisch areaal groeit met 6 miljoen hectare

De biologische landbouw is wereldwijd in 2013 ten opzichte van 2012 met 6 miljoen hectare gegroeid tot 43 miljoen. De biologische voedingsmarkt zette in 2013 zo’n 55 miljard euro om.

Dit staat in het jaarboek The World of Organic Agriculture 2015, een boek dat al geruime tijd wordt uitgebracht door het International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) en het Forschungsinstitut für biologischen Landbau (FiBL), respectievelijk een paraplu-organisatie voor de biologische landbouwbeweging en een onderzoeksinstituut.

Snelstgroeiende tak voedingsindustrie

Bekeken over de afgelopen 10 jaar is sprake van een viervoudige groei in omzet, van 18 miljard dollar in 2000 naar 72 miljard in 2013. Verder is bio de snelstgroeiende tak is van de voedingsindustrie. (bron: Foodlog - Biologische productie in 10 jaar verviervoudigd – met verwijzing naar de site Vilt). Foodlog verwijst verwijst verder naar een speach op de biovakbeurs Biofach in februari jongstleden van de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan. Hij sprak 'over de indrukwekkende groei én vooruitzichten van de biologische sector'.

Omzet, producenten en areaal

In het jaarboek zelf is verder nog een schat aan informatie te vinden. Zo heeft China voor het eerst officiële gegevens over haar markt beschikbaar gesteld en het blijkt dat dit land het vierde grootste land is op het vlak van biologische landbouw. Zij zette in 2013 2,4 miljard euro om. De Verenigde Staten zetten 24,3 miljard euro om, gevolgd door Duitsland dat 7,6 miljard euro omzette en Frankrijk met 4,4 miljard euro omzet.

Naast omzet en hectares groeit ook het aantal producenten. In 2013 waren er 2 miljoen producenten wereldwijd actief in de biologische landbouw. De meesten bevinden zich in India, Uganda en Mexico. Het land met het grootste areaal biologische landbouw is Australië met 17,2 miljoen hectare waarvan 97% extensief weidegebied is.


(Bron foto: Thinkstock)