Nieuws

Biologisch dynamisch imkeren

In het blad Dynamisch Perspectief wordt in drie artikelen aandacht besteed aan Biologisch Dynamisch imkeren.

Zo wordt in het artikel ‘Buzz, buzz, buzz, I wonder what she does’ onder andere verslag gedaan van de jaarlijkse Biologisch Dynamische imkerdag. Deze dag wordt georganiseerd door de Imkerwerkgroep, die ook de cursus BD bijenteelt geeft. Deze cursus mag zich, sinds de berichtgeving over bijensterfte in het begin van deze eeuw, op steeds meer belangstelling verheugen. Het enthousiasme voor een respectvolle omgang met de bijen zwermt volgens het artikel uit over het hele land en daarbuiten.

Naast BD-cursussen duiken er tal van initiatieven op, zoals cursussen ‘natuurlijk imkeren’, ‘zorg voor de bij’, ‘urban beekeeping’ en ‘bij-vriendelijk imkeren’, op zeker tien verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen. De accenten die de docenten leggen en het antroposofisch gehalte verschillen per cursus, maar overal staat de zorg voor de bijen centraal en is het oogsten van honing bijzaak. Eind 2014 waren ruim 1100 imkers bij het e-mail-netwerk van de BD-imkerwerkgroep aangesloten en zijn er 18 regiogroepen actief die zelf activiteiten en ontmoetingen organiseren.

Warmtehuishouding

Imker Geert Groessens schrijft in het artikel ‘De warmtehuishouding van het bijenvolk’ over zijn bewondering voor het bijenvolk als het gaat om temperatuurregeling. ‘Zelfs als het buiten vriest, zal het broednest evenwel op 34,8°C blijven. Bovendien kunnen de bijen tot op een tiende van een graad nauwkeurig de temperatuur regelen.’ Maar ook bij buitentemperaturen hoger dan 35°C slagen de bijen erin om hun broednest op 34,8°C te houden, door van buitenaf water aan te dragen en dit te laten verdampen in hun nest.

Sinds het belang van de warmtehuishouding van de honingbij tot Groessens is doorgedrongen, begrijpt hij beter wat je als imker doet als je de kast openmaakt: ‘de bijen zullen naderhand de temperatuur weer op orde moeten brengen. Bij mijn volken grijp ik nu zo min mogelijk in.’

Drachtkalender

In het artikel ‘Als bijen het bedrijf mochten inrichten...’ komen vier imkers aan het woord. Zij vertellen onder andere over wat zij doen om de omgeving voor bijen aantrekkelijker te maken. Een van de adviezen is om gebruik te maken van de site drachtkalender.nl. Die geeft een overzicht van wanneer allerlei planten en bomen bloeien en hoeveel stuifmeel en nectar ze leveren. En imker Roeland van Dee gebruikt Wolff Mischung, een bloemenmengsel van wel tachtig verschillende bloemen en kruiden, waaronder klaproos, phacelia en korenbloem en biedt daarmee zijn bijen volop keuze.(Bron foto: Pixabay)

Links

(2)