Biologisch rundvlees van oud-Hollandse rassen
Leden van de stichting 'Natuurboeren uit de Buurt' verkopen zo'n tien koeien per week aan vleesgrossier Groothedde. Het biologische rundvlees van oud-Hollandse rassen doet het zo goed dat de grossier denkt dat hij wel 50 exemplaren per week af kan zetten. Het blad VeeteeltVlees besteedt in het artikel ‘Kansen voor natuurboeren met oud-Hollandse rassen’ aandacht aan de samenwerking.
Skal-certificatie
Bij leden van de stichting bestaat minstens een kwart van de bedrijfsoppervlakte uit natuur en wordt gewerkt aan verhoging van de biodiversiteit in de gehele bedrijfsvoering. Daarnaast is men SKAL-gecertificeerd. Samen met grossier Groothedde werd een aantal jaren geleden een concept ontwikkeld voor rundvlees van oud-Hollandse rassen. Daarbij werd een aantal eisen aan het slachtvee gesteld. Zo moeten de dieren minimaal veertig procent bloed voeren van de rassen brandrood, blaarkop, lakenvelder, mrij of Fries-Hollands. Koeien en vaarzen mogen als ze geslacht worden, niet ouder zijn dan 4,5 jaar en niet meer dan twee keer hebben gekalfd. Voor ossen geldt een maximale leeftijd van 3,5 jaar.
Authenthiek
De samenwerking is gestoeld op wederzijds vertrouwen. Zo gaat Groothedde ervan uit dat veehouders hun best doen om kwalitatief goede dieren af te leveren. Er wordt dan ook niet uitbetaald op classificatie, maar op het aantal aangeleverde kilo’s bij een vaste kiloprijs.
Hoewel het nu nog gaat om een tiental koeien per week, ziet Groothedde goede mogelijkheden om op te schalen naar veertig tot vijftig dieren in de week. ‘‘Het houden van oud-Hollandse rassen in combinatie met natuurbeheer is een duidelijk en authentiek verhaal. Het beeld van oer-Hollandse koeien die grazen in een oud cultuurlandschap spreekt mensen aan. Bovendien zorgen de rassen en de manier van houden voor een onderscheidende vleeskwaliteit.’
(Bron foto: Wikipedia)