Nieuws

Biomelk in de lift

Er is een groeiende belangstelling voor biologische melk. Biologische melkveehouders krijgen daardoor een goede melkprijs. Maar hun productiekosten zijn ook hoger.

De Nederlandse melkveehouders produceren jaarlijks ongeveer 160 miljoen liter biologische melk, dat is 2 % van de totale hoeveelheid melk. En die markt groeit jaarlijks met 10 %, volgens ketenorganisatie Bionext. De meeste biologische melk is voor consumptie in eigen land. Biologische melk heeft nu een marktaandeel van 7 %. 90 % van de Nederlandse consumenten koopt die melk in de supermarkt. De vraag is goed, terwijl het aanbod aan biologische melk achterblijft, zo schrijft vakblad Veeteelt in het artikel 'Fors groeiende belangstelling voor biologisch'. Dat heeft effect op de melkprijs die biologische melkveehouders ontvangen. Die is nu ongeveer 50 cent per kilo, ruim 15 cent hoger dan de gangbare melkprijs.

Melkprijs

Friesland Campina en Eko-Holland, twee afnemers van biologische melk, berekenen de melkprijs op basis van de markt. De melkprijs voor biologische melk heeft daardoor een eigen dynamiek; de prijs is niet afhankelijk van de wereldmarkt. Eerder kregen boeren een vaste toeslag boven de gangbare zuivelprijs. Bij een groeiende vraag wordt het voor melkveehouders daarom aantrekkelijker over te stappen op biologische productie. Biologische melkveehouders zagen hun inkomen stijgen, aldus cijfers van het LEI. In 2014 lag hun inkomen op 32.900 euro, in 2015 op 36.900 euro. Gangbare melkveehouders zagen in diezelfde tijd hun inkomen dalen van 42.400 euro naar 20.000 euro.

Kostprijs

Maar overstappen op een biologische bedrijfsvoering vraagt wel tijd. Het duurt ongeveer anderhalf jaar voordat SKAL het keurmerk biologisch toewijst. Je moet je bedrijfsvoering aanpassen: geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest en zo weinig mogelijk antibiotica. Bovendien moet het voer van biologische oorsprong zijn. De kostprijs van biologische melk ligt daardoor hoger. Bovendien is de opbrengst van het grasland wat lager. Maar het perspectief voor biologische melkveehouders lijkt goed. René Cruijsen, voorzitter van Eko-Holland denkt dat de prijs de komende vijf jaar wel op 55 cent per kilo uit kan komen. 'Melkveehouders die minder dan 10.000 kilo per hectare melken, zijn dief van hun eigen portemonnee als ze niet omschakelen,' zegt zelfstandig adviseur Kees Water in het artikel.

Toch vindt Arjan Hendriks, adviseur van Friesland Campina, dat je niet alleen moet omschakelen vanwege het economische perspectief. 'Passie is ook belangrijk. Alleen omschakelen om de centen vind ik onverstandig, er moet ook beleving bij zitten.'

(Bron foto: Groen Kennisnet)

Links