Nieuws

Bioplastics en biocomposieten: wat kunnen we er nu al mee?

Biobased materialen hebben de toekomst, maar wat kunnen we nu al? Twee boekjes uit de reeks Groene Grondstoffen geven een overzicht van welke bioplastics, natuurlijke vezels en bioharsen nu verkrijgbaar zijn.

Bioplastics

Bioplastics worden in de praktijk al veel gebruikt. De meeste bioplastics zijn, behalve gemaakt van biologische grondstoffen, ook biologisch afbreekbaar. Ze zijn dus zowel bij de productie als bij de afvalverwerking duurzamer dan gewoon plastic. Bioplastics hebben soms ook mogelijkheden die gewone kunststoffen niet hebben. Het boek Biobased Plastics geeft een overzicht van de mogelijkheden van dit moment en van de bedrijven waar de verschillende soorten verkrijgbaar zijn.

Biocomposieten

Composieten bestaan uit hars en vezels. Dit maakt het materiaal sterk. Afhankelijk van het soort hars en het soort vezels is het materiaal hard of soepel, zacht of sterk. Er wordt al veel gebruik gemaakt van natuurlijke vezels. Bioharsen worden nog weinig toegepast maar hebben wel potentie. Het boekje Biocomposieten 2012 geeft een overzicht van de mogelijkheden van dit moment en van de bedrijven waar natuurlijke vezels en bioharsen verkrijgbaar zijn.

Biobased materialen

In de reeks Groene grondstoffen verscheen ook het boekje Biobased Bouwmaterialen 2012 (zie eerder nieuwsbericht). Bij elkaar geven de boekjes een goed overzicht van wat er nu al mogelijk is met materialen van biologische oorsprong.


(Bron foto: Pixabay)