Biostimulanten bieden nog geen alternatief voor ijzerchelaat in paprikateelt
Onderwerp
biostimulanten, paprika, glastuinbouw
Interessant voor
glastuinders, biologisch telers, onderzoekers
IJzer is een essentieel element voor de groei en ontwikkeling van planten. Het speelt een cruciale rol bij belangrijke processen zoals chlorofylsynthese en fotosynthese. In substraatteelten, dat zijn teelten op kunstmatige bodems zoals steenwol of kokosvezel, voeden telers planten met ijzerchelaat zodat ijzer beschikbaar is, en blijft, voor de plant.
Alternatieven voor ijzerchelaat
Het gebruik van het chemische ijzerchelaat is echter niet toegestaan in biologische teelten. Docenten, studenten en onderzoekers uit onderwijs en bedrijfsleven onderzochten gezamenlijk of biostimulanten kunnen bijdragen aan de opname van ijzer, uit ijzersulfaat, bij paprikaplanten die groeien in substraat.
Wat bleek? De bladeren van planten die met ijzerchelaat werden gevoed, waren significant donkerder groen. Planten die gevoed werden met ijzersulfaat en biostimulanten scoorden fors lager op bladkleur en lieten een matige tot ernstige vorm van de gebrekziekte chlorose zien.
Monitoring paprikaplanten
Naast onderzoek naar bladkleur was er ook aandacht voor het vroegtijdig monitoren van ijzergebrek bij paprikaplanten. Dit werd bijgehouden doormiddel van biosensoren van Vivent Biosignals. Doordat er in de proef vrijwel zeker ijzergebrek zou optreden, voorzag het onderzoek een bestaand model voor tomaat van data voor paprika. Uit de data van de sensoren bleek het stressniveau van planten waarbij ijzerchelaat werd toegevoegd significant lager te zijn.
Een groep tweedejaarsstudenten Tuinbouw & Agribusiness van Hogeschool Inholland deden verder onderzoek naar gebruik van biosensoren in paprikateelt op substraat. Zij richtten hun onderzoek op het vroegtijdig signaleren van wortelproblemen in paprikaplanten in verschillende substraten. Tijdens het project kregen studenten de kans om te leren werken met geavanceerde technologie en complexe data in een praktijksituatie. Naast hun betrokkenheid bij het onderzoek naar ijzergebrek, droegen ze ook bij aan de verdere ontwikkeling en verbetering van biosensoren en algoritmes, zoals die van Vivent Biosignals, door nieuwe data te verzamelen.