Bladgroenmeters om stikstofopname te testen
Het Vlaamse vakblad 'Sierteelt&groenvoorziening' doet in het artikel 'Sneltesten om stikstofopname in containerteelten te monitoren' verslag van een onderzoeksproject om verschillende meters te testen die snel informatie kunnen geven over de voedingsstatus van een plant. In het project zijn enkele bladgroenmeters, een EC-meter en een bladsapmeter getest in de containerteelt van verschillende boomkwekerijgewassen. De resultaten zijn vergeleken met aanvullende analyses in het laboratorium.
Bladgroen
In de praktijk blijkt het lastig voldoende plantensap te verkrijgen om een bladsapmeter goed in te zetten. Het artikel spitst zich toe op de mogelijkheden van verschillende bladgroenmeters: AtLeaf+, CCM-200 en de Fieldscout Greenindex App. Het meten van bladgroen kan een goede indicatie geven van de beschikbare hoveelheid stikstof. Bekend is dat een tekort aan stikstof leidt tot geelverkleuring van de bladeren.
Praktische toepassing
Uit het onderzoek blijkt dat de bladgroenmeters een goede indruk geven van de voedingstoestand van de plant. Door deze meters te gebruiken, zou je als teler de plantgezondheid van je gewas tijdens groei vrij makkelijk kunnen volgen. Maar het is nog te vroeg voor praktische toepassing, zo blijkt uit het artikel. De onderzoekers willen het laatste jaar van het onderzoeksproject de drie bladgroenmeters opnieuw testen. Aan het einde van het project willen ze een korte praktische handleiding ontwikkelen zodat telers weten hoe ze de gemeten waarden kunnen interpreteren.
(Bron foto: Jan Nijman)