Bladluizen beheersen
Bladluizen in het openbaar groen zorgen voor veel irritatie bij burgers. Gemeenten ontvangen daarover veel klachten. De honingdauw, een suikerachtige vloeistof die de luizen afscheiden, zorgt voor die irritatie. De honingdauw - die aangetast wordt door een roetdauwschimmel - zorgt voor een zwarte verkleuring van auto's, bestrating en straatmeubilair. Bovendien krijgen sommige mensen huidirritatie. Het probleem doet zich vooral voor in linde, maar ook esdoorns en iepen zorgen voor problemen. Beheerders zoeken naar oplossingen. Het blad Boomzorg besteedt in vier artikelen aandacht aan de bestrijding van bladluizen.
Klachten
In een eerste artikel vertellen drie boombeheerders over hun bestrijdingservaringen. Ze zetten lieveheersbeestjes in, werken met knoflookextracten of doen alleen wat pas nadat de burger klaagt. Uit een enquête blijkt, zo is in een tweede artikel te lezen, dat 53 procent alleen ingrijpt bij bladluis als er klachten binnen komen of als er echt sprake is van zware overlast.
Natuurlijke vijanden
De beheerders zoeken vooral naar biologische oplossingen. Het artikel 'Aartsvijanden van bladluizen in beeld' noemt Adalia bipunctata (tweestippelige lieveheersbeestje) en Chrysoperla carnea (groene gaasvlieg). Het zijn serieuze predatoren. Een larve van een lieveheersbeestje eet 200 bladluizen per dag, de volwassen kever eet maar liefst 600 bladluizen per dag. De larve van een gaasvlieg kan 150 bladluizen per dag eten. Bovendien is de gaasvlieg een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Er zijn meer methoden. Zo injecteren sommige beheerders de lindebomen met een extract van knoflook. De smaak van de sappen worden voor de bladluizen daardoor onaantrekkelijk, is het idee. Maar er zijn nog onvoldoende resultaten bekend om te kunnen zeggen dat het echt werkt.
Vaccinatie
In een laatste artikel wordt een vaccinatiemethode Tree Fertilizer Injector (TFI) gepresenteerd. Door compost met toevoegingen zoals mycorrhyza’s, nematoden en protozoa tot bij de wortels te brengen, zou dit zorgen voor een boom een betere weerstand van de boom: dikkere celwanden, hogere celspanning en grotere aanmaak van aminozuren. Deze aminozuren zijn bitter voor insecten, waardoor de boom zich beter zou wapenen tegen insecten, zoals bladluis. Maar er bestaan ook twijfels over de werking van deze methode.
(Bron foto: Entocare)