Nieuws

Blauwtongvirus na 14 jaar terug in Nederland

Schapen in weiland, Meindert van der Haven, iStock
Bron foto: Meindert van der Haven, Sheep in a meadow at dusk (iStock)
Samenvatting
  • Onderwerp
    veehouderij, schapenhouderij, geitenhouderij, melkveehouderij, schaapherder, blauwtong
  • Interessant voor
    veehouders, dierenartsen, schaapherders
Bekijk de bronnen
Op 3 en 4 september 2023 hebben dierenartsen van verschillende praktijken melding gedaan bij Nederland Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op verdenking van blauwtongvirus (BTV). Het is voor het eerst sinds 2009 dat besmetting met BTV is vastgesteld in Nederland. Dit heeft gevolgen voor de sector.

BTV is een virusziekte dat voornamelijk voorkomt bij schapen en runderen en wordt verspreid door knutten. Ook geiten, kameelachtigen, hertachtigen, giraffen en okapi's kunnen besmet raken met het virus. Elke besmetting hoeft niet dezelfde verschijnselen te hebben, er zitten gradaties in. De dieren die onderzocht waren op 3 en 4 september hadden hoge koorts, waren rusteloos en hadden ontstekingen in de bek en soms ook aan de poten.  

Blauwtongvirus 

De ziekte is in principe niet dodelijk, maar kan door een slechte conditie soms wel tot sterfte leiden. De ziekte wordt verspreid door knutten en kan niet overgebracht worden op de mens. Dit houdt wel in dat er waarschijnlijk meer dieren besmet zijn geraakt of nog besmet raken. Knutten kunnen grote afstanden afleggen door te vliegen of meegenomen te worden door de wind. Hierdoor is het beperken van de besmetting onmogelijk. 

“Wat precies de gevolgen zijn van deze uitbraken voor de export van vee op langere termijn is nog volstrekt onduidelijk, maar dat de consequenties voor exporteurs van vee groot zijn is zeker.”

Lianne van Dongen, 2023

Gevolgen voor de sector 

Sinds 2012 had Nederland de EU-vrijstatus, maar is door besmetting van BTV nu komen te vervallen. Hierdoor wordt de export naar landen buiten de EU ingewikkelder. Er kunnen extra eisen gesteld worden, bijvoorbeeld het testen op BTV. ‘Wat precies de gevolgen zijn van deze uitbraken voor de export van vee op langere termijn is nog volstrekt onduidelijk’, vertelt veterinair directeur Lianne van Dongen van brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland. ‘Maar dat de consequenties voor exporteurs van vee groot zijn is zeker.’ 

BTV is een categorie-C ziekte. Dit houdt in dat deze ziekte meldingsplichtig is, maar niet bestrijdingsplichting. Er mag wel een vrijwillig bestrijdingsprogramma gestart worden. De NVWA werkt op dit moment aan een protocol.