Nieuws

Blockchaintechnologie veelbelovend maar nog niet volwassen

De blockchaintechnologie maakt voedselketens transparanter. Informatie kan met die technologie voor iedereen toegankelijk worden, zodat je het vertrouwen tussen de deelnemers in productieketens behoudt. Maar de technologie is nog niet volwassen.

Sinds kort kunnen consumenten door een code op een etiket van een flesje vruchtensap in te tikken op een website, inzicht krijgen in de volledige productieketen. Waar komt het sap vandaan? Waar zijn de sinaasappels geteeld? Wanneer is het sap verscheept en gebotteld? De blockchaintechnologie laat zien dat de productieketen zo transparanter wordt. Maar de technologie staat nog in de kinderschoenen, blijkt uit het artikel 'De belofte van blockchain' dat in Wagenings Universiteitsblad Resource verscheen.

Blockchain

Blockchain is een technologie die het delen van informatie mogelijke maakt. Het is software waarmee een soort grootboek gemaakt kan worden waarin alle ketendeelnemers informatie opslaan en allemaal tegelijkertijd kunnen inzien, zo legt Resource uit. Je kunt denken aan informatie over betalingen, certificaten, kwaliteitsstempels, contracten, gebruiksrechten of eigenaarschap.

Die blockchaintechnologie zou het mogelijk kunnen maken dat de productieketen transparanter wordt. Dat is ook nodig, want consumenten, overheden en maatschappelijke organisaties maken zich steeds meer zorgen om voedselkwaliteit, milieu en arbeidsomstandigheden. Om die reden leidt Wageningen Economic Research een publiek-private samenwerkingsproject 'Blockchain for Agrifood'.

Productieketen

Onderzoeker en projectleider Lan Ge ziet blockchaintechnologie als een potentieel middel om het vertrouwen tussen de deelnemers in productieketens te vergroten. De kracht van de technologie is dat het bedrijfs- en zelfs sectoroverstijgend kan werken. Als proef is er daarom in 2017 een een blockchaintoepassing ontwikkeld om certificaten voor druiven in de keten deelbaar te maken. De proef maakt duidelijk dat het mogelijk is om informatie rondom certificaten op te slaan in onveranderlijke blokken en deze te delen tussen verschillende ketendeelnemers.

Toch is de meerwaarde van blockchain ten opzichte van bestaande ICT-toepassingen nog niet altijd duidelijk. Bovendien zijn er twijfels over de schaal waarop de technologie toegepast kan worden, schrijft Resource. En alle betrokken organisaties moeten bereid zijn hun data te delen en transparant te werken. Dat is voor velen nog een stap te ver. Ook moeten veel processen herschreven worden en in code vastgelegd worden. De techniek is ingewikkelder dan velen denken, zegt Ge.

Niet volwassen

Jaclyn Bolt van Wageningen Environmental Research stelt in het artikel dat blockchain nog niet volwassen is. Een voordeel van de technologie is, zo zegt ze, dat het een gedistribueerd informatiesysteem waaraan ook kleine ondernemers mee kunnen doen. Juist in landen waar de markt minder sterk gereguleerd is, kan blockchain oplossingen bieden om het onderling vertrouwen tussen ketenpartners te verbeteren. Uit het artikel blijkt dat marktonderzoeksbureau Gartner verwacht dat blockchain pas zo rond 2025 een volwassen technologie zal zijn.

(Bron foto: Shutterstock )