Nieuws

'Bodemschatjes' zoeken op (Bodem)dierendag

Op Dierendag zijn het vooral huisdieren die onze aandacht krijgen. Met het initiatief Bodemdierendag -ook op 4 oktober- worden mensen uitgedaagd de tuindieren op en in de grond een blik te gunnen. Op zoek naar 'bodemschatjes'.

Mensen die morgen meezoeken kunnen hun waarnemingen doorgeven aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), de organisator van Bodemdierendag.

Onmisbare dieren

Doel van de organisatie is onder meer een beeld te krijgen van de gesteldheid van het bodemleven. Daarnaast: 2015 is het jaar van de bodem. NIOO: 'Zonder bodemdieren geen gezonde bodem!'. In het nieuwsbericht van Wageningen UR -'Graaf' mee op Bodemdierendag 4 oktober- wordt dit eens onderstreept: 'Het bodemleven is onbekend, en daardoor onbemind. Toch is het onmisbaar voor een gezonde bodem. Zonder dat rijke bodemleven geen gezuiverd water, geen stoffen voor onze kleding en onvoldoende voedsel bijvoorbeeld'.

Bron van dit bericht is de NIOO-webpagina Onbekende schatten onder onze voeten -  Bodemjaar 2015.

Deelnemen

Op de webpagina Bodemdierendag staat informatie voor deelnemers: zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk te zoeken in een park of zelfs je balkon. Een speciale kaart met de bekendste bodemdieren -zoekkaart: Ontdek de Bodemdieren- kan hulpmiddel zijn bij je activiteit. Daarnaast, 'voor de liefhebbers', kun je ook op zoek gaan naar speciale soorten. Mensen worden ook opgeroepen een leuke foto in te zenden van een bodemdier en maken daarbij kans op een persoonlijke prijs.

(Bron foto: Pixabay)