Boer zoekt opvolger
Uit onderzoek van CBS in 2012 blijkt dat ruim 30 procent van de Nederlandse melkveehouders ouder dan 55 jaar geen opvolger heeft. In Vlaanderen ligt dat percentage nog hoger, zo is te lezen in het artikel ‘Geen opvolger… en dan? In vakblad ‘De Boerin’.
Wennen
Coaches adviseren dat je vooral moet doen wat je gelukkig maakt. Bedenk waar je passie ligt. Stoppen met een bedrijf is een ‘rouwproces’, zegt agrocoach Lianne Veenstra. ‘Je moet er de tijd voor nemen’. Jurrie en Rinze Bruinsma vertellen in het artikel hoe ze – toen ze met hun melkveehouderij in Langezwaag stopten toen ze 58 jaar waren – moesten wennen. ‘We vielen wel een beetje in een zwart gat’. Maar achteraf constateert ze dat het een goede beslissing is geweest. Jurrie doet vrijwilligerswerk en samen hebben ze mooie reizen gemaakt.
Planning
Anderen kiezen er juist voor om door te gaan, of zelfs te investeren. De brochure ‘Verken je kansen: hoe verder na stoppen met het agrarisch bedrijf?’ kan je helpen een juiste beslissing te nemen. Wat ga je doen als je echt gaat stoppen? Heb je voldoende financiële buffer? Of ga je een baan buitenshuis zoeken? En als je niet wilt stoppen, hoe pak je het dan aan? Ga je een tweede tak starten? Of ga je er een baan buitenshuis bij zoeken? De opstellers van de brochure raden je vooral aan op zoek te gaan naar informatie bij adviseurs en een financiële planning te maken.
Je kunt ook op zoek gaan naar een opvolger. Op initiatief van het NAJK is er een marktplaats ‘Boer zoekt boer’ gelanceerd. Als ondernemer kun je in contact komen met een potentiële opvolger.
(Bron foto: Thinkstock)