Nieuws

Boer zoekt vrouw en het gras van de buren

Op Groen Kennisnet is speciaal voor het populaire programma Boer zoekt vrouw een dossier samengesteld. Dit jaar gaat de cameraploeg over de grens en maakt de kijker kennis met de boerenpraktijk in andere landen. Het gras is er niet altijd groener.

Om te beginnen zoeken de boeren een Nederlandse vrouw: ‘Alleen liefde uit het vaderland kan hen gelukkig maken’, vertelt presentatrice Yvon Jaspers. De eerste boer die zij bezoekt, woont in Canada. En ook daar kennen ze het plofkipfenomeen, hoewel het daar vast anders heet, gezien – aldus de boer – dit woord een Nederlandse uitvinding is.

In Canada wordt volgens de boer, genaamd Jan, niet gevraagd naar andere kip. Iedereen wil kipvleugels op de barbeque en die moeten toch ergens vandaan komen, aldus Jan.

Beetje stilletjes

Het is er, ondanks zijn 30.000 kuikens die met 6 weken slachtrijp zijn en die Jan dagelijks een kleine anderhalf uur bezoekt, een ‘beetje te stilletjes’ naar de boer zijn zin. En zo heeft elke boer zijn wensen en mijmeringen. Boerin Aletta bijvoorbeeld, verblijvend op Bonaire, heeft weleens heimwee naar Nederland, maar lijkt het ook prima naar haar zin te hebben tussen haar melkgeiten waarvan ze (als het op slacht aankomt) geen deel onbenut laat.

Laat mij maar boeren

De leukste klus, zo is te lezen op de website Boer zoekt vrouw in ‘Alles over Aletta’, is ‘Tussen de geiten zitten om ze te melken’. De vervelendste klus vindt zij het te woord staan van toeristen als ze het daar vanwege een boerenklus eigenlijk te druk voor heeft. Een grote uitdaging vindt zij het combineren van toerisme en boeren.

En zo is er op de site van alles te vinden over de boeren: van oproepjes door de boeren zelf, vrienden die vertellen over de boeren, foto-albums, informatie over de plek waar zij verblijven en zelfs de huidige tijd aldaar. Uitgebreide informatie over het boerenbedrijf ontbreekt.

Deelnemende boeren

De boeren die dit jaar deelnemen aan Boer zoekt vrouw, zijn:

  • Aletta – Geitenboerderij / kaasmakerij – Bonaire
  • Jan – Pluimveebedrijf – Canada (Ontario)
  • Johan – Melkveebedrijf – Denemarken
  • Jos – Melkveehouderij – Frankrijk (Dordogne)
  • Wim – Zaaizaadteelt voor bonen, groenteteelt, vleesvee en agrotoerisme – Tanzania (West Kilimanjaro)

Op de website is ook over boeren uit voorgaande jaren van alles terug te vinden. Dit jaar is alweer de zevende editie van Boer zoekt vrouw.


(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)