Nieuws

Boeren zonder land

Stel je voor: je wilt boer worden, maar je hebt geen land. Els Hegger en Stefan Hanstede bedachten een bedrijfsopzet waarbij ze land in bruikleen hebben. Ze verbouwen groenten en fruit en houden varkens en kippen.

Els Hegger droomde ervan na haar studie in Wageningen zelf een bedrijf te starten. Maar dat is lastig als je geen bedrijf kunt overnemen. Samen met haar partner Stefan Hanstede voerde ze gesprekken met Natuurmonumenten om een bedrijf te pachten, maar dat schoot niet op. Toen bleek dat ze in hun directe omgeving land in bruikleen konden nemen. Ze kochten vijf varkens en hun bedrijf 'De Mobiele Gaard' was geboren. Vakblad Ekoland schrijft er over in het artikel 'Burgers zonder land worden boer'.

Varkens en kippen

De basis van hun bedrijf in de omgeving van Lochem bestaat uit stukken land van particulieren die Hegger en Hanstede in bruikleen krijgen. Het zijn lapjes grond bij een voormalige boerderij waarvan de eigenaar niet goed weet wat ze er mee moeten. De grondeigenaren krijgen in ruil 10% van de oogst in natura.

Op dat geleende land verbouwt het paar nu groenten en fruit en ze houden er varkens en kippen. Op het erf van de Mobiele Gaard is een winkeltje waar eigen producten en producten van derden verkocht worden. Zo maken ze zelf paté en willen ze ook kruidenthee, zeep, pesto, rillettes en reuzel gaan maken. Daarnaast levert de Mobiele Gaard pakketten aan consumenten, een conferentiecentrum en een hotel.

Uitbreiden

De Mobiele Gaard krijgt nu veel land aangeboden, meldt Ekoland. Er is zelfs een wachtlijst. Het bedrijf heeft nog veel plannen. Zo willen ze zoogkoeien houden op 2 hectare natuurgrond en meer evenementen organiseren, zoals een samenwerkdag of een moestuincursus. Het paar wil de winkel uitbreiden met zuivelverkoop. Daarnaast willen de ondernemers beginnen met kleinschalige horeca.

(Bron foto: Michael Strobel via Pixabay)