Nieuws

Bomen sluitpost begroting

Boomkweker Hans Blokzijl ziet met lede ogen aan dat gemeenten steeds minder investeren in bomen. Het budget voor aanleg van groenvoorziening wordt steeds kleiner. Gemeenten kiezen steeds vaker voor de aller-goedkoopste aanbieders, of voor een partij bomen van een kwekerij die over de kop is gegaan.

In het artikel 'Bomen sluitpost gemeentebegroting' roept boomkweker Hans Blokzijl uit Baarn herinneringen op aan de jaren dat er jaarlijks meer dan 2500 belangstellenden zijn bedrijf bezochten. Architecten, opzichters en directeuren gemeentewerken kwamen bij hem voor een rondgang op zijn kwekerij van 22 hectare met 750 verschillende bomen, waarna hij zaken kon doen. Maar de tijden zijn veranderd, aldus Blokzijl. De bomen zijn een sluitpost geworden van de gemeentebegroting.

Aller-goedkoopst

Hoewel burgers de straat opgaan omdat ze de kap van bomen willen voorkomen, investeert een gemeente niet meer in groen. Ze kopen alleen maar kleine boompjes, zegt hij, boompjes van 4 tot 5 meter. Zelfs 'kippenboeren die wat populieren over hebben', schrijven zich in op openbare aanbestedingen, aldus Blokzijl. Gemeenten kiezen steeds vaker voor de aller-goedkoopste aanbieders, of voor een partij bomen van een kwekerij die op de kop gegaan is. β€œDe hele Nederlandse boomkwekerij heeft pijn in zijn buik,” zegt hij in het artikel.

Markt

In het artikel bevestigen brancheorganisaties LTO Bomen en vaste planten en Anthos de situatie die Blokzijl schetst, al hebben ze wel enkele nuanceringen. Zo is de trekt de markt voor particulieren wel aan, en is de markt voor bedrijven die aan het buitenland leveren rooskleuriger. Blokzijl heeft eieren voor zijn geld gekozen. Op zijn Bomen Centrum Nederland heeft hij een park aangelegd rond een conferentiecentrum 'Jardin d'Hiverre', waar hij nu groepen ontvangt.

(Bron foto: doelbeelden)