Nieuws

Bonte Bentheimers smullen van 'lastige exoot'

Waar chemische bestrijding verliest van Japanse duizendknoop die met het kleinste wortelrestje nog uitgroeit, eten varkens ook de wortel volledig op. Bonte Bentheimers worden nu ingezet als proef.

Dit schrijft De Gelderlander in het nieuwsbericht Renkum zet varkens in tegen Japanse duizendknoop. In het artikel is te lezen hoe het idee is ontstaan.

Japanse duizendknoop

De Gelderlander meldt dat de plant op de 'lijst met de lastigste exoten' staat en benoemt de problemen kort. 'De wortels gaan door asfalt en beton heen en tasten zelfs funderingen van huizen aan. Overheden, niet alleen in Nederland maar ook elders op de wereld, doen er alles aan om de plant te bestrijden'. Hoe lastig de plant is, blijkt eveneens uit de vele publicaties daarover, waaronder het studentenverslag Japanse duizendknoop: Wat moeten we ermee?, nieuwsberichten als Strijd tegen duizendknoop op ruim 100 locaties en de vermelding in de Beeldenbank ziekten, plagen & onkruiden: Japanse duizendknoop.

Bonte Bentheimer

Over de Bonte Bentheimer is ook veel te doen, maar dan in positieve zin. Zo is er een vereniging gewijd aan dit varken -de Vereniging het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken- en is het dier in de negentiende eeuw ontstaan uit ontevredenheid over de prestaties van de toenmalige huisvarkens. Meer informatie over deze geschiedenis van het dier is terug te vinden op de webpagina Bonte Bentheimer van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Op deze pagina is ook te lezen dat Bonte Bentheimers het meest in hun element zijn wanneer ze sober en extensief gehouden worden en dat de soort aan populariteit groeit.


(Bron foto: SZH)