Nieuws

Boomwortels leveren risico door opdruk

Boomwortels kunnen de verharding opdrukken en zo zorgen voor gevaarlijke situaties, zeker voor mensen die slecht ter been zijn. Terreineigenaren zijn verplicht bij verhardingsopdruk maatregelen te nemen.

Door verhardingsopdruk kunnen gevaarlijke situaties ontstaan op wegen, voetpaden of verhardingen rond gebouwen. Boombeheerders zijn verplicht te waarschuwen voor risico's en maatregelen te nemen. Maar als de eigenaar van de grond rond de boom iemand anders is dan de boombeheerder, dan wordt het ingewikkelder. Wie is er bijvoorbeeld aansprakelijk wanneer een gebouw en bijbehorend terrein verhuurd wordt. Is dat de huurder? Of de verhuurder?

Gevaar

Boomjurist Goudzwaard bespreekt in Vakblad Stad+Groen deze problematiek in een artikel over verhardingsopdruk. Een eigenaar van een terrein - of het nu een openbare weg, voetpad of schoolplein is - moet zorgen dat het terrein niet gebrekkig is. Dat geldt ook voor private terreinen. Door worteldruk kunnen oneffenheden ontstaan die gevaar kunnen opleveren. Juist bij de groep ouderen, die soms slecht ter been zijn, kunnen de gevolgen van een valpartij zeer ernstig zijn. De eigenaar van een terrein moet daarom maatregelen nemen.

Boomveiligheidscontrole

Maar hoe zit het nu wanneer een gemeentelijke boom verhardingsopdruk veroorzaakt op privaat terrein? De eigenaar van het terrein zal contact moeten opnemen met de boombeheerder. Mogelijk moet hij de boom wat innemen, de terreineigenaar moet zorgen dat de verharding weggewerkt wordt.

Goudzwaard ziet problemen met oneffenheden met name bij zorginstellingen of op schoolpleinen. De managers van zorgeinstellingen of schooldirecteuren hebben kennelijk weinig aandacht voor dit probleem. Dat is anders bij bijvoorbeeld hotels of grotere horecaverblijven. Daar worden regelmatig boomveiligheidscontroles uitgevoerd.

De boomjurist doet daarom een oproep aan het management van zorginstellingen en scholen. Zij moeten zich verdiepen in hun zorgpllicht. 'Zorg voor uw bomen, controleer ze, onderhoud ze en schakel daarvoor een boomdeskundige in.'

(Bron foto: MaxPixel )