Nieuws

Boon terug op het bord

Bonen zijn rijk aan eiwitten, mineralen en vitamines en het zijn goede vleesvervangers. Je zou minstens eens per week peulvruchten moeten eten. De FAO wil met het internationale jaar van de boon peulvruchten populairder maken.

We zijn de laatste decennia minder peulvruchten gaan eten. De helft van de bevolking eet nauwelijks gedroogde bonen. Tien procent eet zo'n 8 gram per dag gemiddeld. Dat geldt niet alleen voor Nederland, schrijft Wageningen World in het artikel 'De boon op de troon'. Wereldwijd kiezen consumenten steeds vaker voor vlees en zuivel als belangrijke eiwitbronnen. De FAO wil dat dit verandert en riep daarom 2016 als het jaar van de boon uit. De boon moet terug op het bord.

Eiwitten

Bonen zijn rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen. Nederland heeft met de vernieuwde schijf van vijf al invulling gegeven aan deze oproep. Je zou minstens een keer per week peulvruchten moeten eten. En begin dit jaar begon de campagne 'De blije boon'.

Goede initiatieven, vindt Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische wijsbegeerte bij Wageningen University & Research, maar zij twijfelt of dit zal werken. We associëren bonen met winderigheid en armoede. Toch heeft ze hoop. Uit onderzoek blijkt dat consumenten ambivalenter staan tegenover vlees. Ze zijn nu eerder bereid over te stappen op alternatieven.

Je kunt bonen ook verwerken tot producten die op vlees lijken. Je ziet die producten in de supermarkt, maar de variatie is nog beperkt, vindt Atze Jan van der Goot, hoogleraar Eiwitstructurering en duurzaamheid in Wageningen. Zijn onderzoeksgroep werkt aan producten die meer de bite van vleesproducten nabootsen.

Stikstofbinders

Naast de voedingswaarde van peulvruchten is de teelt ervan ook goed voor de bodemvruchtbaarheid. Vlinderbloemigen kunnen met hulp van wortelknobbelbacteriën stikstof binden en zo zorgen dat je geen stikstof hoeft te kopen via dure kunstmest. De afzetmarkt is goed want wereldwijd stijgt de vraag naar peulvruchten nog steeds.

Omdat boeren in Afrika die voordelen niet voldoende kennen, begon Ken Giller, hoogleraar Plantaardige productiesystemen in Wageningen, in 2010 het project N2Africa (Nitrogen to Africa). Doel van dat project is de voedselproductie en de bodemvruchtbaarheid in Afrika te verbeteren. Het project richt zich op de teelt van vlinderbloemigen.

(Bron foto: Pixabay)