Nieuws

Bosmaaiers: veilig werken van levensbelang

Met onmiddelijke ingang is het gebruik van niet door de fabrikant goedgekeurde uitrustingsstukken voor bosmaaiers verboden door de Inspectie SZW. Aanleiding: een dodelijk ongeval in Groot Brittannië, waarbij de werknemer een losgeschoten uitrustingsstuk tegen zijn hoofd kreeg.

Verbod

De Europese Commissie heeft het op de Europese markt brengen van alle niet-staandaardhulpstukken zoals kettinkjes, losse mesjes en schakels van kettingzagen verboden. Het verbod geldt voor bedrijven en particulieren en moet nieuwe ongevallen voorkomen.

Handbosmaaiers

Draagbare handbosmaaiers hebben verschillende standaarduitrustingsstukken. In de bijgeleverde handleiding moet staan welke uitrustingsstukken zijn toegestaan. Doordat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van niet-standaarduitrustingsstukken is de beveiliging onvoldoende, en kunnen er onderdelen losschieten.

Veiligheid

Het werken met een bosmaaier kan gevaarlijk zijn. In de Arbowetgeving is opgenomen dat werkgevers verplicht zijn werknemers instructie te geven over veilig werken. Bij het gebruik en onderhoud van o.a. bosmaaiers in dienstverband is het getuigschrift 'bosmaaier' verplicht.

Onderwijs

Via de pagina Onderwijs in Groenkennisnet is het mogelijk te zoeken naar lesmateriaal op het gebied van bosmaaiers. Vanuit het zoekresultaat kunnen arrangementen gemaakt worden in Wikiwijs (direct naar arrangeren). Om te arrangeren is een Livelink of Entree account nodig. Een account aanmaken kan kosteloos en eenvoudig.


(Bron foto: Thinkstock)