Nieuws

Boswegenonderhoud in een werkgang

Boswegen moet je regelmatig onderhouden. Meestal doe je dat bij halfverharde wegen door een nieuwe laag met puin aan te brengen en dat vervolgens aan te trillen. Maar het kan makkelijker en sneller met een nieuw type frees die alle werkzaamheden in een werkgang uitvoert.

Vakblad Natuur, Bos Landschap beschrijft in het artikel 'Frees de kuilen' een nieuwe frees die drie dingen tegelijk doet. De frees maakt de oude toplaag los, mengt deze en trilt die laag aan. Zo hoef je geen nieuw puin aan te brengen. Je gebruikt het oude materiaal opnieuw.

Drie werkgangen

De frees haalt met speciale beitels grof puin tot een diepte van 12 tot 15 centimeter uit de onderliggende laag naar boven. Een profileerblad verdeelt het materiaal en een ingbouwde trilplaat verdicht de bodem waardoor je de weg direct erna kunt berijden.

Ervaringen

De frees, die je alleen op zandwegen kunt toepassen, heeft een werkbreedte van 2 meter zodat je hem ook kunt gebruiken voor fietspaden. De Limburgse gemeente Roerdalen, die veel samenwerkt met de terreinbeheerder in Nationaal park 'De Meinweg' heeft zo'n frees aangeschaft. De ervaringen lijken goed. De machine wordt ingezet op halfverharde wegen met veel kuilen of puin langs de weg, aldus het vakblad.

(Bron foto: Pixabay)