Nieuws

Breuksnoei als natuurlijke snoeimethode

Met breuksnoei of 'fracture pruning' boots je na wat in de natuur gebeurt. In plaats van te zagen, breek je takken af zoals bij een storm gebeurt. Een boom zou een betere hergroei vertonen. Maar boomverzorgers lopen nog niet echt warm.

Breuksnoei of fracture pruning lijkt in opkomst. In Engeland is meer ervaring met deze meer natuurlijke manier van snoeien. Het idee is dat het cambium door de breuk geprikkeld wordt en er vanuit slapende knoppen of adventief knoppen meer nieuwe scheuten ontstaan. Dat proces zie je niet wanneer je een tak netjes afzaagt zegt Ton Stokwielder van Storix Boombeheer in het artikel 'Natuur nabootsen door het gecontroleerd afscheuren van takken' dat vakblad Boomzorg publiceerde. Stokwielder is voorstander van deze methode, hij geeft er ook cursussen in.

Fracture pruning

Maar in het artikel zijn ander boomverzorgers minder enthousiast. Boomadviseur Bert van Polen heeft ernstige twijfels of fracture pruning wel goed is voor de boom zelf. Ook Henry Kuppen, directeur van Terra Nostra, vindt dat dit geen reguliere snoeimethode moet worden, al ziet hij wel dat je op deze manier ecologische waarde kunt creëren.

Vanuit het oogpunt van natuurbeheer is het immers interessant meer dood hout te creëren. Hij denkt dat je deze snoeimethode wel toe kunt passen in dood hout. Boomtechnissch projectleider Erwin Suijkerbuijk, noemt nog een ander bezwaar. Door breuksnoei wordt het lastiger goed te beoordelen wat de gevolgen zijn voor de veiligheid en stabiliteit van de boom.

Oude bomen

Dat er in Engeland meer ervaring is met breuksnoei kan er mee te maken hebben dat daar veel oudere bomen staan dan bij ons, zegt Kuppen. Voor bomen die in een late levensfase zitten, kan dit een acceptabele snoeimethode zijn, denkt hij.

In een ander artikel in het zelfde vakblad breekt hij een lans voor oude bomen. Hij vindt dat boombeheerders na een boomveiligheidscontrole van oude bomen soms te snel overgaan tot kap. Boomdeskundigen hebben een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om het behoud van bomen, zo besluit hij zijn artikel 'Boomveiligheidscontroles en de paradox van het laten overleven van oude bomen'

(Bron foto: Pixabay.com)