Nieuws

Brexit: Bedrijven en vissers bereiden zich voor

Bedrijven en vissers bereiden zich voor op Brexit. Vooral de visserij kan grote gevolgen gaan merken, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt alle bedrijven.

De Brexitdeal is nog steeds niet rond. Terwijl premier May haar best doet uitstel te regelen, bereiden bedrijven en vissers zich voor op een Brexit zonder afspraken.

Gevolgen zonder directe handel met Verenigd Koninkrijk

De Taskforce Brexit van het ministerie van Buitenlandse Zaken is al langer bezig met het vergroten van het bewustzijn bij Nederlandse bedrijven over de mogelijke gevolgen van de Brexit. Deze gevolgen kunnen verder gaan dan men aanvankelijk dacht, zoals Vakblad Greenity aangeeft.

Zo kunnen ook Nederlandse bollenkwekers en handelaren die niet direct handel drijven met het Verenigd Koninkrijk de gevolgen van een Brexit zonder afspraken ervaren. Er kan al snel een link gevonden worden tussen deze bedrijven en het Verenigd Koninkrijk, als zij bijvoorbeeld voor de personeelsregistratie of het verpakkingsmateriaal afhankelijk zijn van het buurland. Om de gevolgen van een (indirecte) samenwerking bij een Brexit in kaart te brengen, kunnen bedrijven de Brexit Impact Scan doen.

Gevolgen voor visserij

Ongeveer 40% van de vis die gevangen wordt door Nederlandse vissers komt uit Engelse wateren. Een Brexit zonder afspraken zou kunnen betekenen dat Nederlandse vissers geweerd worden uit deze wateren. De economische schade kan oplopen in de honderden miljoenen. Een half procent van het nationaal inkomen gaat dan verloren, blijkt uit een radio interview met Krijn Poppe, econoom bij Wageningen Economic Research en Pim Visser, directeur Visned.

De Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) bereidt zich voor op deze veranderingen. Geen toegang tot de Engelse wateren is hierbij niet het enige voorziene probleem. Ongeveer 60% van de vis die vanuit Nederland aan het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht, komt namelijk uit Urk. De VVU houdt zich daarom bezig met de gevolgen van veranderde grens- en handelsformaliteiten. Het is wellicht mogelijk voor vissers om een compensatie te krijgen van de Europese Commissie wanneer het Verenigd Koninkrijk plotseling haar viswateren zal sluiten.

(Bron foto: Shutterstock)