Brochure voor houden van pluimvee als neventak
Wanneer je pluimvee op je bedrijf wilt gaan houden, laat je dan in ieder geval begeleiden door ervaren kippenhouders, dierenartsen of mensen die al langer in het vak zitten. Zo begint de onlangs verschenen brochure over het houden van pluimvee als neventak. Het Vlaamse Proefbedrijf Pluimveehouderij vindt het belangrijk dat je je goed voorbereidt. In de brochure is daarom aandacht voor verschillende aspecten van de pluimveehouder.
Moederdieren
De brochure begint met een kleine uitleg van de structuur van de moderne commerciële pluimveehouderij. Die begint bij grootouderdieren en eindigt bij een consumptie-ei of een kippenfilet. Een kleine groep grootouderdieren wordt zorgvuldig geselecteerd op een aantal kenmerken. De nakomelingen van deze dieren worden de ouderdieren of moederdieren. Moederdieren worden grootgebracht op een opfokbedrijf. Daarna gaan ze naar een moederdierbedrijf.
Dat moederdierbedrijf kan een bedrijf zijn voor leghennen of een bedrijf voor vleeskuikens. De kuikens van leghenmoederdieren groeien op in een opfokbedrijf, waarna ze naar een leghenbedrijf gaan om eieren te leggen. De kuikens van vleeskuikenmoederdieren gaan naar een productiebedrijf. Na een aantal weken worden die geslacht.
Rassenkeuze
Wanneer je zelf pluimvee wilt houden, zul je eerst goed voor ogen moeten houden waarvoor je de kippen wil houden. Wil je ze houden voor de eieren of juist voor het vlees? En hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Kies je liever voor een lokaal ras of een meer commercieel ras? Antwoorden op die vragen zijn bepalend voor raskeuze en type huisvesting van de kippen. De brochure gaat ook in op diergezondheid en diergedrag. Daarnaast wordt aandacht besteed aan management, fokkerij en vermarkting.
(Bron foto: Capri23auto via Pixabay)