Nieuws

Brouw bier met eigen karakter

Bier bestaat voor 96% uit water en alcohol, maar de meer dan 250 componenten uit hop bepalen het karakter. In 20 stappen leer je hoe je bier brouwt met een eigen karakter.

Chemicus Olaf Post maakt al vijftien jaar zijn eigen bier in zijn schuur. Na zijn studie organische chemie is hij begonnen met brouwen. Bierbrouwen is voor een deel chemie. Vakblad Chemie Magazine geeft in het artikel 'De chemie van bierbrouwen' een spoedcursus bierbrouwen.

Enzymen

Het belangrijkste proces is het maisch-proces. In dat proces wordt mout en water verwarmd zodat enzymen, alfa- en beta-amylase, zetmeel omzetten in suikers. Je moet het mengsel verwarmen: 10 minuten op 55°C, 90 minuten op 68°C en 5 minuten op 78°C. Omdat die temperaturen lastig te regelen zijn, is het voor een thuisbrouwer zo moeilijk exact hetzelfde bier te brouwen.

Ervaring

Het geheim van bierbrouwen is 'heel vaak doen', aldus Post. Hij brouwt zo'n drie tot vier keer per jaar zelf bier met hulp van zijn zoon. Voor 30 euro aan ingrediënten kan hij 60 flesjes bier brouwen. De kosten zijn dan 50 cent per flesje. Ook al is hij ervaren, soms gaat het mis. Hij brouwde een tripel Karmeliet met havermout. Het recept dat hij had gevonden deed het niet.

In het artikel vind je een korte handleiding hoe je in bijna 20 stappen 20 liter Orval kunt maken, een trappistenbier.

(Foto hop, Bron: Pixabay)