Nieuws

Buxus nog niet verloren door buxusmot

De buxusmot veroorzaakt veel schade in Nederlandse tuinen. De verkoop van buxus is daarom teruggelopen, maar kwekers geven de buxus nog niet op: 'Buxus in pot is te mooi en te geliefd bij tuiniers om uit de gratie te raken.'

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is ruim tien jaar geleden vanuit Azië naar Europa gekomen. Sindsdien maakt de vlinder een opmars door Europa. De soort leeft op diverse Buxussoorten: (Buxus sempervirens, Buxus mocrophylla, Buxus sinica en Buxus colchica). De rups vreet niet alleen aan de bladeren van buxusplanten, maar ook aan de groene bast van de takjes. Een eenmaal aangetaste buxusplant loopt niet meer uit. Wat overblijft zijn dode takken, bladskeletten en spinsel.

Schade

Toch valt het voor boomkweker met de schade van buxusmot nog wel mee, zo is te lezen in het artikel 'Buxus buigt, maar breekt niet voor Aziatische mot'. Boomkweker Geert Baltussen zegt niet zo veel last te hebben van buxusmot. Als ze de rups zien, wordt die aanpak tegelijk met de bestrijding van buxustaksterfte.

Verkoopcijfers

Hij ziet wel dat de afzet van buxus terugloopt. In het Ruhrgebied kun je de Buxus niet meer slijten, zo meldt hij, en ook in het noorden en oosten van Duitsland is de afzet minder. De verkoop van buxus voor haag en aanplant in tuinen is 15% van de afzet in 2012. Ook Gert Koert van handelsonderneming Groen-Direkt ziet dat de verkoopcijfers van buxus gedaald zijn, al valt het met de daling wel wat mee. In april en mei van 2018 stond buxus toch nog op de op de derde plaats van beste verkochte planten. Een aantal jaren terug stond Buxus het hele jaar op één.

Alternatieve gewassen

De Vlinderstichting krijgt veel vragen van tuinliefhebbers over de aanpak van de buxusmot. Als mensen om advies vragen, adviseert de stichting buxus te vervangen door ander gewassen, de rupsen handmatig weg te vangen of te vangen met feromonen, bijvoorbeeld met De Buxatrap.

Jurriën van Dijk van de Vlinderstichting noemt als alternatieve gewassen struikkamperfoelie (Lonicera), Japanse hulst (Ilex crenata), ganzerik (Potentilla fructicosa) of inheemse vogelkers (Prunus). En de Vogelbescherming noemt in het bericht 'Buxus dood? Dit is de oplossing' op NatureToday andere oplossingen zoals Taxus, Ligustur of bessenstruiken.

Boomkweker Baltussen verwacht niet dat Buxus als gewas zal verdwijnen uit de Nederlandse tuinen: 'Buxus in pot is te mooi en te geliefd bij tuiniers om uit de gratie te raken'.

(Bron foto: Buxusmot, Pixabay)