Nieuws

Certificaat voor veilig werken met kettingzaag

Werken met de kettingzaag brengt risico's met zich mee: Bij veiligheid gaat het om een goede machine, persoonlijke beveiliging, werktechniek en dagelijks onderhoud. Het halen van een kettingzaagcertificaat is soms verplicht.

Voor het veilig werken met een motorkettingzaag gaat het om vier zaken, zo legt Arian Essenstam van Husqvarna uit in een artikel in vakblad Boomzorg: een goede machine, persoonlijke beveiliging, werktechniek en onderhoud. De laatste twee factoren vormen 80% van de risico's, zegt hij: 'Er valt dus de meeste winst te boeken bij de veiligheid door een goede opleiding en goed onderhoud.'

European Chainsaw Certificate (ECC)

Bij de opleiding tot European treeworker (ETW) komt het gebruik van de motorkettingzaag uitvoerig aan de orde. Maar ook voor mensen die die opleiding niet volgen, is het raadzaam een training te volgen. Er bestaat een Europese norm van de examinering in het werken met de motorkettingzaag: het European Chainsaw Certificate (ECC).

Vier niveaus

Vakblad Sierteelt & Groenvoorziening zette in januari in een artikel de verschillende niveaus van dit certificaat op een rij: Er worden vier niveaus van kettingzaaggebruik onderscheiden. ECS1 is voor korten van hout en motorzaagonderhoud. Voor het vellen van bomen in bos is ECS2 nodig. Het gaat om de basisveltechniek. ECS3 gaat wat verder en is bedoeld voor het vellen van dikkere bomen of hangende bomen. En ECS4 is bedoeld voor het opruimen van stormhout.

Naar aanleiding van verschillende ongelukken heeft Staatsbosbeheer de ECC-normering nu tot norm verheven. Particuliere contractanten moeten nu de motorkettingzaag-certificaten ECC1 en ECC2 hebben.

Dagelijks onderhoud

Een van de aspecten die in het artikel in Boomzorg wordt uitgelicht, is het dagelijks onderhoud van een kettingzaag. Je moet dan letten op kettingspanning, kettingscherpte en de controle van de veiligheidsvoorzieningen. Denk daarbij aan de juiste werking van de kettingrem en de aanwezigheid van een kettingvanger. Soms zit veiligheid in kleine zaken. Een scherpe ketting bijvoorbeeld is belangrijk en draagt bij tot correct, ergonomisch en veilig werken zonder toegevingen.

Daarnaast komen de persoonlijke beschermingsmiddelen kort aan de orde, met name de werkkleding. Die wordt steeds comfortabeler met minder lagen en meer bewegingsvrijheid.

(Bron foto: Pixabay )