Nieuws

CGN’s Seedhunter op verzamelmissie in Oezbekistan en Jordanië

In augustus 2017 gaat hoofdcurator Chris Kik naar Oezbekistan om zaad van meloen landrassen te verzamelen. In september volgt een expeditie in Jordanië, op zoek naar wilde sla.

Samen met lokale experts gaat Chris op zoek naar variatie in meloen en wilde sla wat nog niet in voldoende mate beschikbaar is in genenbanken. Er zijn eerder verkennende expedities uitgevoerd door de lokale experts om te bepalen waar deze variatie aanwezig is.

Zaad van meloen, Cucumis melo, zal verzameld worden op markten en bij boeren. Omdat meloen al meer dan 2000 jaar in Oezbekistan verbouwd wordt is hier een grote genetische variatie te vinden: een Centrum van Diversiteit.

Wilde verwanten van sla worden in Jordanië in de natuur verzameld, met name Lactuca aculeata.

Nieuwe eigenschappen voor veredeling

In zowel landrassen als wilde verwanten zijn eigenschappen te vinden die niet in het huidige rassen assortiment en genenbanken aanwezig is. Het doel is eigenschappen te vinden die belangrijk zijn, zoals resistentie tegen ziekten en plagen. 

De verzamelmissies worden uitgevoerd in samenwerking met veredelingsbedrijven. Zij financieren gedeeltelijk de missies en helpen mee met het vermeerderen van het materiaal. Na een embargo periode van vijf jaar wordt het materiaal in de CGN collectie opgenomen en is dan beschikbaar voor onderzoek, veredeling en onderwijs. Het materiaal zal ook opgeslagen worden in genenbanken in de landen waar het materiaal verzameld is.

Met de verzamelmissies van dit jaar heeft Chris in zeven jaar tijd 14 missies uitgevoerd in zeven landen. Gemiddeld heeft hij per missie 50 accessies verzameld.

(Bron foto: CGN)