Nieuws

Chef-koks tegen voedselverspilling

Damn Food Waste, een organisatie tegen voedselverspilling, heeft het Chefs Manifest gelanceerd: een oproep aan chefs om minder voedsel te verspillen.

Minder eten verspillen draagt bij aan een duurzamer voedselsysteem. Sinds 2013 vraagt de organisatie Damn Food Waste hier aandacht voor. Het gaat bijvoorbeeld om groente die niet aan de cosmetische eisen voldoet, of omdat we meer kopen dan we op kunnen eten. Een van de initiatieven van Damn Food Waste is Chefs Manifest, waarbij chef-koks worden opgeroepen om met hun kennis en technieken verspilling tegen te gaan anderen te inspireren hetzelfde te doen. Tegelijk met het manifest zijn praktische tips gepubliceerd om verspilling in restaurants te verminderen, zo valt te lezen in het artikel 'Onderteken het manifest tegen voedselverspilling'.

Megalunch

Het manifest werd op 14 juni officieel gepresenteerd door onder meer Kok des Vaderlands Pierre Wind en de Rotterdamse chefkok en ambassadeur Pepijn Schmeink. Dit gebeurde tijdens een megalunch in Rotterdam van voedsel dat anders zou zijn weggegooid. Er werden 3.000 kommen soepen uitgeserveerd waarmee 1.000 kilogram groente werd gered. Bijna 90 chefs hebben het manifest inmiddels ondertekend. Niet alleen Wind en Schmeink, maar ook andere topchefs zoals Jonnie Boer, Jonathan Karpathios en Dalila Sayd.

Green Cook

Een ander initiatief tegen voedselverspilling is Green Cook. Hierin werken 12 partners uit 5 landen uit Noordwest-Europa samen. Ze ontwikkelen en testen nieuwe manieren om consumenten en professionals in de voedingsindustrie te helpen bij het voorkomen van verspillingen tijden de productie, het transport, de verkoop, de bereiding en de consumptie van voedsel. Daarvoor is een gedragsverandering nodig en in het boek ‘No Oppertunity Wasted: The Cook Book’ staan diverse benaderingen en tips. Ook staan in het boek interviews met personen die allen op de een of andere manier bezig zijn met het beperken van voedselverspilling. De teksten worden afgewisseld met recepten uit de praktijk.


(Bron foto: Pixabay)