Nieuws

Chemievrije onkruidbestrijding

Er zijn veel manieren om onkruidbestrijding op verhardingen uit te voeren zonder chemie: branden, borstelen, stomen of uv-straling bijvoorbeeld. Wat werkt het beste?

Met chemische bestrijdingsmiddelen is het makkelijk onkruiden op verhardingen te bestrijden, maar er zijn ook milieutechnische bezwaren. Daarom zal de regelgeving veranderen. Naar verwachting zal in 2017 chemische bestrijding van onkruiden op verhardingen sterk beperkt worden. Gelukkig zijn er alternatieven.

Je kunt onkruiden bestrijden met branders, stoom, uv-straling of met borstels. Maar wat is de beste manier. Wat is efficiënt? Wat is energiezuinig? Wat is financieel haalbaar? Vakblad Tuin en Park Techniek besteedde in augustus aandacht aan chemievrije onkruidbestrijding en organiseerde een studiedag.

Heet water

In een van de artikelen kun je lezen hoe onderzoekers van de Universiteit van Gent keken hoe je het beste onkruiden met heet water kunt bestrijden. Ze onderzochten het effect op zeven onkruiden bij verschillende watertemperatuur, groeistadia en bestrijdingsintervallen. Het blijkt dat je onkruiden het best eens in de drie weken kunt bestrijden met een temperatuur van 98 graden.

Chemievrije onkruidbestrijdingsmethoden kwamen eerder dit jaar ook aan bod in vakblad Stad + Groen. Jan Clement van aannemersbedrijf Krinkels heeft een sterke voorkeur voor het gebruik van heet water. Dat werkt beter dan hete lucht, zo is te lezen in een artikel.

Drie technieken

In een ander artikel in Stad + Groen, legt Jan van Ulst, van De Groenmakers uit waarom hij de Weedsteam gebruikt. Dit is een apparaat dat drie technieken combineert: hete lucht, uv-straling en stoom. Hij is tevreden over het effect. Maar belangrijk bij succesvol onkruidbeheer is, zo zegt hij in dat artikel, niet de machine, maar de aanpak het hele jaar rond. Het is zinvol om in het najaar en de winter nauwgezet te borstelen.

Meer informatie vind je in het dossier ‘Onkruidbestrijding op verhardingen’ van Groen Kennisnet.

(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(4)