Chemische onkruidbestrijding in maïs
Om onkruiden in maïs te bestrijden zijn er complexe bespuitingschema's. Zo zijn er stoffen die de grassen bestrijden, maïs is zelf ook een grassoort, of werkzame stoffen die juist de breedbladige onkruiden bestrijden zoals ooievaarsbek, viooltje, bingelkruid, varkensgras en zwaluwtong. Om haagwinde of knolcyperus te bestrijden zijn weer andere stoffen nodig.
Terbuthylazine
In Vlaanderen legt het 'Erkenningscomité voor bestrijdingsmiddelen' beperkingen op voor middelen op basis van terbuthylazine, schrijft Vakblad Management&Techniek in het artikel 'Onkruidbestrijding zonder terbuthylazin'. Terbuthylazine werkt als bodemherbicide. Het wordt via de ondergrondse delen opgenomen en wordt veel gebruikt in de maïsteelt. De stof is zit in diverse onkruidbestrijdingsmiddelen. Aangezien terbuthylazine een van de stoffen is die nogal eens in het water wordt teruggevonden, is zorgvuldig gebruik belangrijk. En je moet niet meer gebruiken dan strikt noodzakelijk, waarschuwt vakblad Grondig in 2013 in het artikel 'Gebruik terbuthylazine blijft groeien'.
Zorgvuldigheid
Moderne landbouw kan niet zonder onkruidbestrijding, schrijft Management&Technniek. Het Vlaamse vakblad laat zien dat er bestrijdingsschema's mogelijk zijn met middelen zonder terbuthylazine. Ook lastige onkruiden worden dan bestreden. Maar belangrijk is wel dat je zorgvuldig werkt: de juiste dosering toepast, dat je spuit op het juiste tijdstip, met goede spuitomstandigheden en de juiste techniek. En het is belangrijk dat middelen niet in het oppervlaktewater komen. 'We moeten oppassen dat niet nog meer middelen verboden worden,' zegt middelenexpert Yves Decroos, 'want er komen maar weinig nieuwe middelen bij. Resistentie kan dan een probleem worden.'
(Bron foto: Pixabay)