Nieuws

Code2+: innovatief huisvestingsssyteem voor leghennen

Het innovatieve huisvestingssysteem Code2+, dat nu wordt uitgetest, lijkt beter te scoren dan bestaande systemen voor leghennen op het vlak van dierenwelzijn, gezondheid en milieu.

Volgens de Europese leghennenrichtlijn moeten leghennen gehuisvest zijn in een verrijkte kooi of in een scharrelhuisvesting. Hoewel kippen in scharrelsystemen meer ruimte hebben voor natuurlijk gedrag, zijn er ook nadelen. Sterfte door pikkerij, agressie of borstbeenbreuken treedt vaker op, net als het optreden van ziekten en parasieten. Ook is er er meer emissie van van ammoniak, fijnstof en geur.

Prototype

Boerenbond, stalinrichter Vencomatic en Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zoeken daarom samen met Wageningen University & Research naar een nieuw innovatief huisvestingssysteem dat die knelpunten aanpakt: Code2+. In samenwerking met Wageningse onderzoekers heeft de Belgische organisatie een prototype van dat systeem is ontwikkeld, zo blijkt uit een artikel in vakblad Boer & Tuinder. Het prototype werd getest op het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel.

Dierenwelzijn is een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp. Zo is er in het systeem een rustzone met paddenstoelvormige zitstokken, waarop de kip een goede grip en stabiliteit heeft. 98% van de kippen blijkt van die zitstokken gebruik te maken, meldt het vakblad. Omdat scharrelen en stofbaden belangrijk zijn in het dagritme van kippen, is er een apart stofbad en scharrelruimte gecreëerd. En omdat kippen niet in hun eigen mest zouden mogen scharrelen, wordt mest direct afgevoerd via een mestband.

Ervaringen

Inmiddels is het prototype op het proefbedrijf uitgebouwd tot een functionerend Code2+-systeem waarin ervaringen met verschillende groepen leghennen getest kunnen worden. Het systeem kan zo worden vergeleken met de scharrel- en verrijkte kooitypes.

De kippen doen het goed, zo blijkt uit het artikel. Hun verenkleed is beter dan in de scharrelhuisvesting. Er is minder pikkerij en de kip blijkt het onderscheid tussen de verschillende zones goed te kunnen maken.

(Bron foto: WUR Fred van Welie)

Links

(1)