Colleges over onderwaterwereld Noordzee
De hoogleraar Mariene Ecologie aan de Wageningen University vertelt wat de grootste bedreigingen zijn en waarom vissen zich thuisvoelen in windmolenparken. Ook spreekt hij over hoe onze Noordzee kan uitgroeien tot een Noordelijk Groot Barrièrerif en waarom er in de toekomst nog veel meer walvissen zullen komen aanspoelen.
Onderwerpen
Tijdens de college’s staan de volgende onderwerpen centraal:
- Hoe kan er zo'n rijk onderwaterleven verstopt zitten in onze grauwe Noordzee? De Noordzee is een gebied dat rijk is aan leven. Hoe kan het dat er in die troebele plas water zoveel verschillende dieren leven? Hoe zorgde die diversiteit en rijkdom voor oorlogen? En waarom is het schadelijk dat we de zee door onze welvaart vol fosfaat pompen?
- Welke natuurgebieden in de Noordzee, vol anemonen en koraal, zijn uniek in de wereld? Onder de zeespiegel van de Noordzee ligt een gevarieerd landschap met gebieden met mysterieuze namen. De Dodemansduim, de Doggersbank, het Friese Front en de Klaverbank bijvoorbeeld. Lindeboom legt uit hoe het komt dat daar unieke planten en dieren leven.
- Hoe konden er tonijnen van vier meter in de Noordzee leven? Roggen, oesters en tonijnen zijn allemaal verdwenen uit de Noordzee. Maar waar zijn die tonijnen van 4,5 meter lang gebleven? Heeft het te maken met overbevissing, of zijn er nog andere krachten in het spel? En hoe krijgen we die vissen weer terug?
- Waarom zijn kabeljauwen zo dol op windmolens? Kabeljauwen worden erg enthousiast van windmolens die in zee staan. De bodem waar die op rusten heeft namelijk 300 keer zo hoge biomassa dan andere stukken bodem.
- Zwemmen er in de toekomst kwallen, bultruggen en stekelroggen in onze Noordzee? Vorig jaar zwom er door wereldwijde klimaatverandering een enorm aantal kwallen in de Noordzee. Dat is niet goed voor de biodiversiteit in de zee. De rog, de kabeljauw, de roofslak: die willen we weer zien. Wat moeten we doen om die terug te krijgen en te beschermen.
Bron foto: Pixabay