Combinatieteelt voor bestrijding bladluizen in fruit
Monocultuur in de fruitteelt is een van de oorzaken van een beperkte ontwikkeling van natuurlijke vijanden. Plaaginsecten zoals bladluizen kunnen zich daardoor ongehinderd uitbreiden. Kun je door teelten te combineren de biodiversiteit vergroten en zo zorgen voor de ontwikkeling van meer natuurlijke vijanden? Met die vraag heeft het Proefcentrum voor Fruitteelt in Vlaanderen een proef uitgevoerd in het kader van het EU-project Biocomes, een onderzoeksproject om nieuwe methoden van biologische bestrijding te ontwikkelen.
In het artikel 'Natuurlijke plaagbestrijding door combinatie soorten' is te lezen dat het proefcentrum de teelt van appels combineerde met pruim en kers. De vraag was welke combinatieteelt geschikt is. En wat is het effect op de luizen?
Natuurlijke vijanden
De onderzoekers kozen voor deze fruitsoorten omdat de luizen op pruim en kers vrij specifiek zijn. Ze kunnen appel niet aantasten. Het idee is dat natuurlijke vijanden van bladluizen zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen en bladluispredaterende galmuggen in zo'n combinatieteelt dan beter kunnen ontwikkelen. Ook meer natuurlijke vijanden die meer gespecialiseerd zijn, blijken zich er beter te ontwikkelen. De combinatie van appel met kers blijkt goed te werken.
Combinatieteelt
Omdat kersen al vroeg worden aangetast door de zwarte kersenluis, krijgen sluipwespen de kans een grotere populatie op te bouwen. Uit de proeven blijkt dat daardoor het aantal bladluizen in appel significant daalt. Voor een goede toepassing van zo'n combinatieteelt in de praktijk blijven er nog wel vragen over waarvoor aanvullend onderzoek nodig is. Wat is het minimum aantal kersenbomen dat je moet planten? Hoe kun je de twee fruitsoorten praktisch combineren voor een optimale opbrengst? En bereik je het effect ook door alleen de rand van een appelperceel in te planten met kers?
(Bron foto: Pixabay)