Nieuws

Computer leert virussen in tulp herkennen

Het Tulpenmozaiekvirus (TBV) zorgt jaarlijks voor veel schade bij kwekers. Besmette tulpen moeten snel gedetecteerd en vervolgens geruimd worden, om te voorkomen dat ze andere bloemen aantasten. Dat detecteren is arbeidsintensief. Daarom leert de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research computers om het virus te herkennen.

De bloembollensector wil de duurzaamheid verhogen en de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen verminderen. In de publiek-private samenwerking  Bollenrevolutie 4.0 wordt daaraan gewerkt door de ontwikkeling van precisielandbouwtechnieken, van vision- en sensortechnieken in de schuur en tijdens de verwerking, en van datamanagement (zoals het inzetten van data voor de bedrijfsvoering).

Onder precisielandbouw valt onder meer automatische ziektedetectie. Voor tulpen gaat het daarbij met name om het Tulpenmozaiekvirus en TVX (Tulpenvirus X). Zodra de tulpen op het veld blad vormen, zijn ze vatbaar voor dit virus. Besmette tulpen tonen vlekken op zowel de bloem als het blad. Die vlekken zijn echter makkelijk te verwarren met bijvoorbeeld vorstschade. Bovendien is het detecteren van het virus arbeidsintensief, terwijl de bollensector steeds meer moeite heeft goede medewerkers te vinden.

WUR onderzoekt daarom of met hulp van visionsoftware en deep learning het virus goed te detecteren is. Dit gebeurt met de cultivar Strong Gold, de meest geteelde tulp in Nederland. Daarvoor wordt de software gevoed met detailfoto's van besmette bladeren. Hierdoor leert de software verdachte plekken herkennen, beter en sneller dan mensen dat kunnen. Om de computer te leren het virus te detecteren is een tractor uitgerust met een bak, waarin tien camera's met lampen zijn bevestigd. De tractor rijdt zacht over een tulpenveld, en tijdens het rijden worden de tulpen bekeken. De tractor wordt vooralsnog alleen gebruikt voor onderzoeksdoeleinden: hoe het uiteindelijke apparaat eruit komt te zien en hoe deze de tulpen verwijderd is voor later.

Het onderzoek vond plaats in het kader van Bollenrevolutie 4.0. De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van zeven partners. Dit zijn: KAVB, Anthos, Wageningen University & Research (WUR), Cremer Speciaalmachines B.V., Machinefabriek Steketee B.V., Agrisim B.V., BKD en TechNature B.V. Economic Board Greenport Duin & Bollenstreek en Rabobank Bollenstreek dragen vanuit hun Innovatiefondsen bij aan de financiering.​

Lees meer

(1)