Nieuws

Controleer je zaaimachine voor het zaaien

Door zaad goed te verdelen, kunnen kiemplanten voedingsstoffen beter benutten en krijg je hogere opbrengsten. Een goed afgestelde precisiezaaimachine zorgt dat de zaden nauwkeurig verdeeld in het zaaibed gelegd worden. Daarom moet je de afstellingen van een zaaimachine vooraf controleren.

De afstellingen van een precisiezaaimachine worden vaak elektrisch aangedreven waardoor je zaden heel nauwkeurig in het zaaibed kunt leggen. Maar dan moet alles wel goed functioneren. Het zaaikouter of de aandrijving van de kunsmestdoseerunit kan slijten. En het kunststof van de slangen kan bros worden en gaan lekken. Vakblad Landbouwmechanisatie zet in het artikel 'Precisiewerkje' de belangrijkste aandachtspunten voor een controle op een rij. Al eerder besteedde het vakblad aandacht aan de instellingen van zaaimachines. Zo publiceerde het blad vijf jaar geleden een poster 'Zo stel je een zaaimachine af'.

Zaaischijf

In het artikel wordt uitgelegd hoe je kunt controleren of er overal dezelfde onderdruk zit op de zaaischijven. Een pneumatische precisiezaaimachine werkt met onderdruk op gaatjes van de zaaischijven. Door die onderdruk wordt het zaad tegen de zaaischijf gezogen. Slangen, verbonden met een ventilator, zorgen voor die onderdruk. Is een van de slangen lek, dan is er minder onderdruk. Je controleert de onderdruk met een vacuümmeter die je tegen de gaatjes zet. Vind je een afwijkende waarde, dan is er wat aan de hand.

GPS

Omdat bij precisiezaaimachines steeds vaker gps gebruikt wordt, moet je na een software-update ook controleren of de aansturing op de instellingen nog goed zijn. En ook bij een het gebruik van een nieuwe trekker moet je de instellingen controleren.

Uiteraard moet je de diverse onderdelen van de zaaimachine ook nalopen op slijtage. Meer informatie over de fstelling van een zaaimachine vind je in het Wikiwijs arrangement 'Werken met de zaaimachine' dat voor het onderwijs is ontwikkeld

(Bron foto: Jan Nijman)