Nieuws

Coronavirus en de groene sector

De crisis door de corona-uitbraak raakt de groene sector op verschillende manieren. Kwekers zien dat de handel wegvalt, er ontstaan logistieke problemen en veel boeren en tuinders kampen met personeelsproblemen.

Veel ondernemers in de groene sector maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis. Boeren en tuinders zien dat hun buitenlandse werknemers niet meer beschikbaar zijn om groente en fruit te oogsten. Siertelers, glastuinders en boomkwekers maken zich zorgen over de wegvallende handel omdat grenzen gesloten worden. De overheid ziet de problemen ook en verruimt daarom de Borgstellingsregeling voor de Landbouw. Gezonde land- en tuinbouwbedrijven die getroffen zijn of worden door de uitbraak van het coronavirus kunnen hierdoor gefinancierd blijven.

Crisisteam

In een interview voor GroenPact zegt Jaap Bond van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen dat de schade de schade door de coronacrisis in de hele tuinbouw zal oplopen tot circa 5 miljard euro. Het Crisisteam Greenport Nederland, waarvan hij voorzitter is, focust op drie pijlers: arbeidsproblematiek, waaronder het tekort aan arbeidskrachten, de financiële nood en de uitdagingen in de logistiek.

Om het personeelsprobleem voor boeren en tuinders aan te pakken, heeft LTO Arbeidskracht het platform 'Help ons oogsten' gelanceerd met als doel werkgevers en werknemers met elkaar verbinden.

In het dossier 'Coronovirus' verzamelt de redactie van Groen Kennisnet relevante informatie voor de groene sector en het onderwijs.

(Bron foto: Pete Linforth via Pixabay)

Uit de vakpers

(8)