Nieuws

Cursusmateriaal duurzaamheid voor HAS Hogeschool Venlo succesvol

In 2012 en 2013 zijn Marleen de Jong en Helen Snaas van de HAS Hogeschool Den Bosch druk bezig geweest met het ontwikkelen van nieuw cursusmateriaal over duurzaamheid, Cradle 2 Cradle en Biobased Economy.

Zij hebben dit cursusmateriaal gemaakt als afstudeeronderzoek voor de opleiding Toegepaste Biologie. Dit cursusmateriaal is ontwikkeld in kader van het KIGO project ‘C2C in het (groene) onderwijs’, een samenwerking tussen de overheid, HAS Hogeschool, Fontys Hogeschool, College Den Hulster en het Citaverde College.

Inventarisatie

Voordat zij begonnen aan het cursusmateriaal hebben zij een inventarisatie gedaan aan de HAS Hogeschool Den Bosch waarbij zij hebben onderzocht welk materiaal er al voorhanden is, en waar docenten behoefte aan hebben. De resultaten van deze inventarisatie zijn beschikbaar gemaakt via Groen Kennisnet (zie download rechts)en op te vragen bij Esther Vennekens van de HAS Hogeschool (E.Vennekens@has.nl).

Informatie voor het nieuwe cursusmateriaal hebben zij vervolgens gehaald uit al bestaand lesmateriaal over Biobased Economy, verschillende masterclasses over Cradle 2 Cradle en een literatuur studie naar alle genoemde onderwerpen. Uiteindelijk hebben zij een breed scala aan producten opgeleverd die allen individueel of samen gebruikt kunnen worden en een goed beeld geven van duurzaamheid in de praktijk.

Nieuw cursusmateriaal

Het nieuwe cursusmateriaal duurzaamheid bestaat uit de verschillende producten. De basis wordt gelegd met een informatiekaart en PowerPoint presentatie. Deze kunnen ook los van elkaar worden gebruikt. De informatiekaart legt uit wat de begrippen duurzaamheid, Cradle 2 Cradle, Biobased Economy, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en People, Planet, Profit precies inhouden. De kaart is ontworpen zonder concrete praktijkvoorbeelden waardoor deze vele jaren gebruikt kan worden zonder dat de informatie veroudert. De PowerPoint geeft ook informatie over de genoemde onderwerpen maar geeft ter aanvulling ook voorbeelden van de praktijk. Door gebruik te maken van praktijkvoorbeelden wordt duidelijk dat duurzaamheid ook makkelijk en goed toe te passen is op verschillende niveau’s. Zowel de informatiekaart als de PowerPoint zijn zo ontworpen dat ze de studenten stimuleren om actief na te denken over duurzaamheid en geven tips aan de studenten over hoe zij zelf ook duurzamer kunnen handelen.

Themadagen

Dit basismateriaal kan worden uitgebreid met verschillende themadagen, vijf in totaal. Uiteraard kan er voor worden gekozen om studenten alle vijf de themadagen aan te bieden. De eerste themadag gaat in op grondstoffen en afval. Om studenten praktijkvoorbeelden te geven is bij iedere themadag een bedrijf gezocht waar een casus over wordt uitgewerkt, bij de themadag rondom grondstoffen en afval is ‘van Gansewinkel’ betrokken.

De overige vier themadagen bestaan uit een themadag over compost in samenwerking met ‘Walkro International’, een themadag over Biobased Economy in samenwerking met ‘Scelta Mushrooms’, een themadag over Dierenwelzijn & Duurzaamheid in samenwerking met ‘Eierfarm Stals’, en een themadag over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in samenwerking met ‘Douven Blauwe Bessen B.V.’

Verdere ontwikkelingen

Naast het ontwikkelde cursusmateriaal hebben Marleen de Jong en Helen Snaas ook docentenhandleidingen, opdrachtenformulieren en een advies ontwikkeld over een eventuele verdere ontwikkeling van dit cursusmateriaal. Marleen en Helen zijn inmiddels afgestudeerd en zullen geen berichten meer plaatsen op Groen Kennisnet over het cursusmateriaal. Het ontwikkelde cursusmateriaal zal gebruikt gaan worden vanaf het nieuwe schooljaar (2013/2014) aan de HAS Hogeschool in Venlo. Daarnaast wordt het cursusmateriaal, samen met ander nieuw ontwikkeld cursusmateriaal verzameld en verder ontwikkeld door het ontwikkelcentrum van GreenBrains. Zij ontwikkelen een nieuwe doorlopende leerlijn waardoor in de toekomst op elk onderwijsniveau cursusmateriaal over duurzaamheid is.


Voor meer informatie over het cursusmateriaal of andere vragen kunt u contact opnemen met:

Conny van Hout (info@greenbrains.nl),

Marleen de Jong (marleendejong88@gmail.com) of

Helen Snaas (helensnaas@gmail.com)


(Bron foto: www.hashogeschool.nl)